szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit érdemes kidobni a konyhafiókból? Az otthoni ételkészítéssel sok pénz spórolható meg, sőt könnyebb is egészséges étrendet összeállítani, de ugyanilyen fontos az is, hogy a lestrapált vagy régi konyhai eszközök még időben lecserélődjenek. Ezzel rengeteg baktériumtól megszabadítható a konyha, és a rákos megbetegedés kockázata is csökkenthető.

Teflon serpenyő

A teflon bevonat tapadásmentessége nagyon hasznos tulajdonság, de amint megsérül vagy megkarcolódik a bevonat, rendkívül veszélyes anyagok választódnak ki. A gyártók tanácsai szerint a teflon bevonatú serpenyőt semmiképp se melegítsük 500 Celsius foknál melegebbre, és üresen semmilyen esetben sem szabad a tűzhelyen hagyni.  Hiába drága mulatság egy tapadásmentes serpenyő, amint megsérült – ha fontos az egészszégünk – mehet is a kukába.

museumofhoaxes.com

Grilltisztító kefe

Itt a grillszezon, de mielőtt áthívnánk egy nagyobb társaságot a kertbe egy kis sütögetésre, nem árt meggyőzödni róla, hogy a grillkefe megfelelő állapotban van-e. Ha a sörték már lazák, és könnyen kieshetnek, biztos, hogy ideje új kefe után nézni. Súlyosabb következményei lehetnek, ha ezek az erős sörték az ételbe és így az emésztőrendszerbe kerülnek: felsérthetik a torkot, a nyelőcsövet vagy a bélrendszert is.

Műanyag tárolódobozok

A régebbi ételtároló dobozokat is érdemes átnézni, sokban megtalálható a több szakmai vizsgálat szerint is veszélyes műanyagipari alapanyag, a biszfenol-A (BPA). Hozzá kell tenni, a Országos Kémiai Biztonsági Intézet szerint  a BPA nem veszélyes, így nem jelenthető  ki egyértelműen, hogy ez az anyag egészségkárosító hatású. A háztartásunkban BPA-t tartalmazó műanyagdoboz található, ha a dobozon lévő háromszögben 3-as, 7-es vagy a PC felirat látható. A vegyület veszélyessége miatt egyre több gyártó készít BPA-mentes dobozokat, így ma már könnyebb a boltokban modernebb módon előállított tárolókat találni.

Vágódeszka

A vágódeszka - akár műanyag, akár fa - hosszabb használati idő után már nehezen tisztítható a hagyományos módszerekkel (mosogatószer, víz). A késsel okozott mélyebb vágásokban sok ártalmas baktérium telepedhet meg. Az agyonvagdosott vágódeszkákat tehát érdemes rendszeres időközönként lecserélni.

Mosogatószivacs, konyharuha

Ez talán a leglátványosabb veszélyforrás. A szivacs például hírhedten kedvelt lakhelye a baktériumoknak. Egy alapos, meleg vizes öblítés mindenképp ajánlatos a mosagatás után, de két-három hét után érdemes új szivacsra váltani. A konyharuhákkal, törlőkendőkkel ugyanez a helyzet. Ezeket is sűrűn kell kimosni és cserélni, főleg ha az evőeszközöket és a kezünket is ugyanabba töröljük.

Tűzoltó készülék

A poroltó mondjuk nem alapvető kelléke a magyar háztartásoknak, de ha mégis van ilyen, akkor nem árt róla meggyőződni, hogy a készülék használható állapotban van-e. Így vészhelyzetben nem érheti kellemetlen meglepetés a konyhában munkálkodót.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!