szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Német kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy olyan fóliát, amelybe csomagolva a gyümölcs megtartja nedvességtartalmát, mégsem penészesedik könnyen. Az eddigi csomagolóanyagokkal az volt a gond, hogy belső felületükön lecsapódott a gyümölcsből kipárolgó víz, és ez penészesedéshez vezetett.

A fóliát a müncheni műszaki egyetem kutatói fejlesztették ki, tesztelése folyamatban van. Titka, hogy szerkezetébe parányi sókristályokat építenek be, amelyek a felesleges vizet megkötik – tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). A műanyag borítás belső felületén így mikrométeres nagyságrendű (a milliméter ezredrészének megfelelő) sósvizű pocsolyák alakulnak ki, amelyek, ha a levegő túl száraz lenne, újra leadják az általuk raktározott vizet.

A fólia alatt így állandósul a páratartalom, minden só esetében más értéken. Az élelmiszeriparban használatos egyik adalékanyag, a nártriumacetát 76, a nátrium-karbonát (szóda) 93 százalékos páratartalmat állít be a csomagolás belsejében. A kutatók addig nem árulják el, milyen sót használnak, amíg meg nem kapták az összes szabadalmat.

Intelligens páratartalom-szabályzása mellett a fólia bizonyos fokig a gázok számára is átjárható. A vízgőz egy részét például kiengedi, ugyanakkor az oxigén be-, a széndioxid pedig kijut, ami lényeges a gyümölcs anyagcseréje szempontjából. A sókristályok miatt megszűnik a fólia áttetszősége, de kombinálni lehet átlátszó csíkokkal, vagy az is megoldás, hogy csak a csomagolás alsó részén használják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Csapdák az egészséges táplálkozásban

Manapság már egyre többen odafigyelnek az egészséges életmódra. Ám sokszor tévesen gondoljuk azt, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Íme néhány csapda, amit érdemes elkerülni.