A fehérje az élő szervezet, a szövetek építőanyaga, többek között a hormonok, immunanyagok alkotórésze, de több vegyület képződéséhez is szükséges. Az életjelenségek legnagyobb mértékben a fehérjékhez, illetve alkotórészeikhez (aminosavakhoz) kötődnek, így ennek az anyagnak fontos szerepe van a vízmegkötésben, a savbázis-egyensúly szabályozásában, továbbá grammonként 4,1 kalória (kcal) energiát szolgáltat a szervezet számára (ugyanannyit, mint a vele egyenlő mennyiségű, ám könnyebben hasznosítható szénhidrát, és fele annyit, mint a zsír, ez utóbbi 9,3 kcal).
Az emberi szervezet állandóan felhasználja saját fehérjéinek egy részét, amit a táplálkozással pótolni kell, gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségről és minőségről.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online
új egészségportálján.