szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miért van szükségünk fehérjékre? Mik tartalmaznak fehérjét? Miért kell állati és növényi fehérjét fogyasztani? Hogyan táplálkozzon helyesen egy vegetáriánus?

A fehérje az élő szervezet, a szövetek építőanyaga, többek között a hormonok, immunanyagok alkotórésze, de több vegyület képződéséhez is szükséges. Az életjelenségek legnagyobb mértékben a fehérjékhez, illetve alkotórészeikhez (aminosavakhoz) kötődnek, így ennek az anyagnak fontos szerepe van a vízmegkötésben, a savbázis-egyensúly szabályozásában, továbbá grammonként 4,1 kalória (kcal) energiát szolgáltat a szervezet számára (ugyanannyit, mint a vele egyenlő mennyiségű, ám könnyebben hasznosítható szénhidrát, és fele annyit, mint a zsír, ez utóbbi 9,3 kcal).

Az emberi szervezet állandóan felhasználja saját fehérjéinek egy részét, amit a táplálkozással pótolni kell, gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségről és minőségről.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Vegák: divatőrület vagy nekik van igazuk?

Az az igazi, ha valaki nem divatból lesz vegetáriánus, hanem meggyőződésből - vallja Barnáné Susa Éva, az ÁNTSZ szakembere. Statisztikák igazolják, hogy a vegetáriánusok körében ritka az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a rák. Ám a húsnélküli életvitelbe is becsúszhatnak hibák. Megvizsgáltuk a növényevés előnyeit és hátrányait.

390 lóerős szabadidő-autó a VW új sportmárkájától

390 lóerős szabadidő-autó a VW új sportmárkájától

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A nemzeti konzultáció hirdetésére használja a kormány a koronavírus elleni oltásregisztrációt

A nemzeti konzultáció hirdetésére használja a kormány a koronavírus elleni oltásregisztrációt