szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időről időre hallhatunk a transzzsírsavak egészségkárosító hatásairól. Mik ezek a zsírok, hogyan keletkeznek, valóban ártalmasak-e, milyen élelmiszerekben találhatóak és hogyan mérsékelhetjük a bevitelüket?

Fiatalok és középkorúak körében is népszerűek a gyorséttermek, ahol az egyre bővülő, de még mindig nem elég változatos kínálat mellett a felhasznált nyersanyagok minősége és az ételkészítés módja sem minden esetben felel meg a táplálkozási ajánlásoknak. Egyes gyorséttermekben, éttermekben nagy mennyiségű, 5 százalék feletti transzzsírsavat tartalmazó sütőolajokban készítik az ételeket. Gyakori jelenség a sütőolajok többszöri felhasználása is, ami káros az egészségre.

Itthon nincs jogi szabályozás arra vonatkozóan, hogy az élelmiszercímkéken megjelenjen a transzzsírsavtartalom, és ez igen megnehezíti a fogyasztók tájékozódását. Az éttermekben, cukrászdákban használt sütőzsiradékok transzzsírsav-tartalmát sem korlátozzák, de a tulajdonosok önkéntesen, a fogyasztók egészségének védelme és a jó hírnevük megőrzése céljából megtehetik, hogy csak 2 százalék alatti transzzsírsavat tartalmazó sütő- és élelmiszeripari zsiradékokat használnak fel.

De hogyan mérsékelhetjük az általunk elfogyasztott transzzsírsavak mennyiségét?

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.

MTI Plázs

Tizenegy ok, amiért gyorsétterembe járunk

A gyorsétteremláncok mind népszerűbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat decemberi száma közölte.

MTI Plázs

Kész gutaütés egy gyorsétterem?

Texas államban az agyi katasztrófa ott a leggyakoribb, ahol szinte minden épületben valamelyik gyorsétteremlánc üzlete kínálja portékáját. A meglepő statisztikai megfigyelést amerikai kutatók a nemzetközi Stroke Conference egyik előadásában ismertették.

MTI Plázs

Szívbetegséget okoznak a transzzsírok

A koszorúér- betegség kialakulásának kockázata háromszor nagyobb azoknál a nőknél, akiknél magas a transzzsírok szintje a vérben - olvasható a Vérkeringés (Circulation) című amerikai szaklapban. A Harvard Egyetem nők körében végzett vizsgálatának eredményét a lap az eddig ismert legmeggyőzőbb bizonyítéknak tartja.