szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új – és a kereskedelmi jog számára még mindig ismeretlen – bolttípus született a Tesco és a Media Markt házasságából, versenyhivatali áldással ugyan, de engedély nélkül. Most szakértők vizsgálják, szükség van-e kormányhivatali ellenőrzése a shop-in-shopok esetén. A konkurencia szerint igen.

Szakértők vizsgálják, hogy szükséges lehet-e engedélyt kérni a plázabizottságtól a Tesco áruházakba telepítendő Media Markt-üzletek nyitásához – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Pesti úti hipermarketben február 28-án nyílt meg az első olyan elektronikus üzlet, amely a Tesco vásárlóinak kínálja a Media Markt termékeit saját kasszával és árusítóhellyel. A lap értesülései szerint az első shop in shopot nem hivatalos eljárás során már felmérték, a szakértők pedig most mérlegelik, induljon-e kormányhivatali ellenőrzés az engedélyeztetés miatt.

A versenyhatóság korábban áldását adta a két cég fúziójára kilenc magyarországi belső bolt nyitására tartós bérleti szerződéssel, ugyanis álláspontjuk szerint ez nem befolyásolja érdemben a piaci viszonyokat. A Magyar Nemzet szerint azonban a magyar tulajdonú elektronikus termékeket kínáló kereskedelmi cégek hátrányosnak érzik az ügyletet, hiszen a Tescón keresztül komoly versenyelőnyhöz jut a Media Markt.

Ugyan erre kapták a versenyhatóság hozzájárulását, a lap úgy tudja, a kereskedelmi jogban nincs is olyan szakkifejezés, illetve kategória, hogy „shop in shop”, vagyis bolt a boltban.

A plázatörvény tavalyi szigorítása alapján már nem csak az újonnan épített kereskedelmi egységek létrehozása előtt, hanem a meglévők belső átalakítása esetén is szükséges lehet a jogszabály korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság eljárása.

A Tesco és a Media Markt azonban a mai napig nem indítványozták a plázabizottságnál a felmentést, mert úgy vélik, hogy nincs rá szükség, mivel az átalakítások során nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el az áruházban.

A korábbi hipermarket mérete és alaprajza azonban változott, hiszen a régi üzletből csíptek le helyet a Media Marktnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több kilométeres a dugó az M0-son

Több kilométeres a dugó az M0-son

Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint

Már a Habsburgok is felvonultak a Dunaferr ellen az orosz tulajdonosok szerint

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?