szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A robotok majdnem mindent meg tudnak majd csinálni helyettünk. Amiben nem helyettesítenek minket, az a kreativitás és a társas készségek. Ezek felépítéséhez van szükség széles alapokra épülő műveltségre és némi szaktudásra.

„Mit kezdünk azokkal a fiatalokkal, akik szellemi kövületek parancsára a 20. század eleji szemléletnek megfelelően rendkívül nagy szaktudással rendelkeznek majd egy-egy szakmában, és mire elhagyják a szakbarbárképzőt, már a robotok el is vették a munkájukat? Esetleg majd robotokat rongálnak, és tüntetnek, hogy azonnal álljon le a világ a robotok gyártásával?”- teszi fel a kérdést Gyarmathy Éva a Hivatlanul oldalán.


"A magyar iskola halott, és egyre több kárt okoz" - korábbi interjúnk Gyarmathy Évával itt olvasható.

A pszichológus leszögezi, hogy csak azoknak lesz értelmes munkája, akik tudnak megújulni, tanulni. Már a közeljövőben sem szakmák lesznek, hanem eladható tudások, és ezek a tudások folyton változóak lesznek.

©

Majd a szakember kis segítséget ad az oktatásirányítás számára:

„Miért kell irodalmat és nyelvtant tanulni? Azért, mert az emberi lélek és elme a nyelven keresztül erősödik, és a társas működésünk alapja a kommunikáció, a nyelv használata. Miért kell természettudományokat tanulni? Azért mert ezeken alapul bármely szaktudás. Miért kell matematikát tanulni? Azért, mert a matematikai gondolkodás az ember szellemi működésének alapja, a mintázatok átlátása, az összefüggések felfogása. Miért kellenek a művészeti tárgyak? Azért, mert a művészet az idegrendszeri harmónia, a szellemi megküzdés és a tanulás agyi hátterét biztosítja.

Az talán már nem is kérdés, miért kell informatikát és idegen nyelveket tanulni. Ha mégis, akkor bármelyik huszonéves fiatal elmagyarázza, aki menő munkát szerzett magának.”

A teljes cikket itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban