szerző:
K.G.
Tetszett a cikk?

A cseh sört mindig egyfajta nimbusz övezte Magyarországon. Pilsner Urquell, Velkopopovický Kozel, Staropramen, Braník – ugye ismerősen csengenek a nevek? Nem véletlen, hogy a hazai sörgyárakat tulajdonló három multicég közül kettőnek is szerepel cseh sör a szortimentjében. A Heineken azonban egészen az idén márciusig nem kínált a magyar fogyasztóknak cseh sört.

Holott már régóta övéké a brünni Starobrno, és még több cseh sörmárka – így a Březňák , a Hostan, a Zlatopramen – és 2007 óta a Krušovice is. Azért említünk sörmárkákat, mert több sörgyárat – Kutna Hora, Louny, Krásné Březno és Znaim – a felvásárlás után bezártak. A 2010-es években így is 3 millió hektoliter körül értékesítettek a három – Brünn, Krušovice és Ústí nad Labem – aktívan üzemelő sörgyárban főzött sörökből. Bár termelését tekintve a Starobrno a legnagyobb, mégis a Krušovice lett a nemzetközi brand, azaz a cég exportmárkája, ami 28 országban van jelen. S most már nálunk is.

©

A Krušovice a privatizáció során került előbb a német Oetker-csoport tulajdonába, ami a ismertségben felzárkóztatta a márkát felzárkóztatta a legnagyobbak – a budějovicei Budvar, a Pilsner Urquell és a Staropramen mellé. A Heineken 2007-ben lett tulajdonosa a csehországi üzemnek és nagyon jelentős összegeket invesztált a gyár felújításába. Ennek látványos része, hogy a régi malátázó és a főzőház régi funkciója megszűnt, a felújított épületekbe irodákat költöztettek. Az új épületek racionálisak, a régiekhez képest akár igénytelennek is mondhatnánk, de falaik között a legkorszerűbb technikával főzik a sört.

©

Itt készül a Magyarországon 2016 márciusa forgalmazott, tízes világos és barna sör is. kínálata ennél természetesen szélesebb, a tizenkettes Imperial, a tizenhármas Malvaz és bajor búza Pšeničné mellett, abszolút újdonság a klasszikus belga recept alapján főzött Wit búzasör, de a Krásné Březno-i gyár bezárása óta itt készülnek a Zlatopramen sörök is.

©

A szerencsés sörturista, akinek sikerül bejutnia a gyárba, kigyönyörködi magát a régi malátázó és főzőház épületén és a gyárat egykor tulajdonló Fürstenbergek kastélyán. Végigvezetik az üzemen, és végül a hatalmas, 1500 hektoliteres erjesztőtartályok alatt futó, összességében több kilométeres csővezetékeket megcsapolva – gyakorlatilag közvetlen a tartályokból – kóstolhatja meg a fickósört, ezt az egészen elképesztően finom, természetesen még szűretlen sört. Sajnos pompás ízeivel csak itt ismerkedhet meg a fogyasztó, hiszen a hátralevő fázisokban a sört tükrös tisztaságúra szűrik és pasztörizálják – a tartósság  illetve a hosszabb szavatosság oltárán felmutatott "áldozat" lesz a fickó.

Ami utána lesz, azért nagyonis ott van a nagy cseh befutók között. A hazai fogyasztók –a  megszokott kínálat mellett – az Utolsó Budavári Sörfesztiválon kóstolhatják a Krušovice-t, és további  sörökkel is megismerkedhetnek. Kell még újabb indok, hogy ellátogassanak a legnagyobb hazai sörfesztiválra, melyet idén utoljára rendeznek a Budai Várban? 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!