szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Természettudósok szerint hiába az állatvédelem a vegánok és a vegetáriánusok egyik legfőbb érve, valójában rengeteg állat elpusztulásáért lehetnek felelősek.

Claudio Bertonatti argentin természettudós azt állítja cikkében, hogy a rizs, a magvak és a zöldségek fogyasztása indirekt módon végül ugyanúgy az állatok megöléséhez vezet.

"Argentínában sok olyan emberrel találkozom, akik azt állítják magukról, hogy természetvédők, mert nem esznek húst, és nem hordanak bőrt. Azt hiszik, hogy vegánként vagy vegetáriánusként megakadályozzák bizonyos állatok elpusztulását. Ez nem igaz" – mondta egy interjúban.

Bertonatti szerint a vegánok és a vegetáriánusok egy olyan kultúrának adnak teret, ahol a zöldségek és a magvak védelme az állatok kárára történik – a minél nagyobb termőföldeket erdőirtással, valamint az állatok távoltartásával (mérgezéssel vagy lelövéssel) biztosítják.

AFP / Ria Novosti / Valery Morev

Christian Dunn környezetvédelmi és mezőgazdasági szakértő szerint ha valaki félti a biológiai sokszínűséget és a környezetet, akkor annak nem feltétlenül a vegán életmód a legmegfelelőbb.

"Hogyha hatékonyan szeretnénk valamit termeszteni, akkor igenis meg kell ölni vagy el kell távolítani bizonyos károkozókat, legyenek azok állatok vagy növények. Tehát kimondható, hogy a vegánok állatok pusztulásához járulnak hozzá azzal, hogy egyfajta magvak termesztését igénylik" – fejtette ki Dunn az Indy100 cikkében.

"Ha valaki elég szerencsés és jómódú ahhoz, hogy megválogathatja, mit eszik, akkor az állati eredetű termékek teljes megtagadása helyett célszerűbb az organikus termékekhez fordulni, de még jobb, ha egyenesen a helyes természeti gyakorlatokat követő termelőktől és gazdáktól vásárlunk" – tette hozzá.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!