szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ez így is van rendjén, de a sok külföldi s méregdrága szuperétel, tuti csodaszer mellett elfeledkezünk az egyszerű, olcsó, mégis sokoldalúan elkészíthető, és igencsak egészséges alapanyagokról. Ilyen a hajdina is. Itt az ideje, hogy helyet kapjon az étrendünkben.

 

A feltételezések szerint a - botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozó, ám gabonapótló - növény Ázsiából, Kínából származik. Európában csak a 14. században jelent meg. Több évszázaddal ezelőtt mindennapi tápláléknak számított, és leginkább kását készítettek belőle. Amikor nem volt elég bőséges a búzatermés, akkor hajdinával pótolták. Hozzánk minden bizonnyal tatár közvetítéssel jutott el, és azóta is bőséggel és könnyedén megterem mindenfelé. Népies elnevezése pohánka, tatárka vagy tatárbúza. 

Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, hogy nyugodtan a trendi szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre. Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján   E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.

Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása.

Magas rutintartalma kiegyensúlyozza a vérnyomást. Candidásoknak is kimondottan ajánlott. Köztudottan melegítő hatású, így most a téli hűvös időszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

A hajdina magját őrölve lisztként, vagy egészben használjuk fel. A magot meg is pörkölhetjük, akkor enyhén diós ízt kölcsönöz az ételnek. Hajdinából készíthetünk levest, levesbetétet, köretet, kását (reggelinek is remek). Ez utóbbi sokféleképpen ízesíthető, variálható. Gazdagíthatunk vele darált húsos töltelékeket, és édesség is készülhet belőle.

   Elkészítése roppant egyszerű. Kétszeres mennyiségű vízben addig főzzük, amíg a szemek megpuhulnak. Ha le szeretnénk rövidíteni a főzési időt, akkor felhasználás előtt áztassuk be egy-két órára.

A híres orosz blini  és a francia galette (lepény, palacsinta) tésztája is hajdinalisztből készül, és mi is helyettesíthetünk vele szinte mindenféle lisztet. Ha kenyeret sütünk belőle, akkor az alap liszthez adjunk sikért.

 

©

HAJDINAKRÉMLEVES KOLBÁSZCHIPSZSZEL

Hozzávalók:

20 dkg hajdina

2 db közepes burgonya

1 db póréhagyma

6 dkg főző kolbász

5 dl alaplé (zöldség/húsleves)

1,5 dl tejszín

1 dl fehérbor

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál olvasztott vaj

bors

csipet őrölt kömény

Elkészítés:

A hagymát vékony karikára vágjuk, a vaj és az olívaolaj keverékén megpároljuk.

Rádobjuk a hajdinát, a felkockázott krumplit, majd felöntjük az alaplével, elkeverjük és addig főzzük, amíg megpuhul (kb. 25 perc). Hozzáadjuk a tejszínt, a bort, a fűszereket, egyet rottyantunk rajta, majd botmixerrel krémesítjük.

A kolbászt vékony karikákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk.

A levest a kolbászkarikákkal tálaljuk.

Tipp: Gazdagíthatjuk a levest gyökérzöldségekkel. Elhagyhatjuk  a tejszínt, de ez esetben ne is turmixoljuk, tálaláskor szórjuk meg bőségesen felaprított petrezselyemmel.

HAJDINA PALACSINTA

Hozzávalók:

2 db tojás

3,5 dl tej

150 g hajdinaliszt

olvasztott vaj

csipet só

Elkészítés:

A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a sóval elkevert hajdinalisztet, és simára dolgozzuk. Lefedjük a tésztát, és másfél órára hűtőbe tesszük. A pihentetés után a  palacsintákat a szokásos módon megsütjük olvasztott vajjal kikent palacsintasütőben.  

SÁRGARÉPÁS–CURRYS HAJDINAKÁSA

Hozzávalók:

25 dkg hajdina

2 közepes szál sárgarépa

1 közepes fej vöröshagyma

15 dkg zöldborsó

2 evőkanál olívaolaj

5 dl víz vagy alaplé

frissen őrölt fekete bors

fél cm-nyi friss gyömbér lereszelve

1 kávéskanál curry por

1 csipet kurkuma

1 csipet római kömény

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, és az olívaolajon megpároljuk.  Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, és fedő alatt 5 percig pároljuk. Beletesszük a zöldborsót és hajdinát, és 3–4 percig állandó keverés mellett pirítjuk. Felöntjük vízzel (alaplével), hozzáadjuk a fűszereket, és a forrástól számítva kb. 20-25 percig főzzük, amíg megpuhul a hajdina. Belekeverjük a petrezselymet és még melegen tálaljuk.

Megjegyzés: A hajdina előfőzött, tasakos változata kapható nagyobb élelmiszerláncok üzleteiben.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!