szerző:
hvg.hu

A nyílt óceánon muszáj vízhatlannak maradnia a telefonnak. Persze otthon ebből vannak furcsa helyzetek.

Egyszerű, de nagyszerű ötlettel védik a kenyai Mombasa városában élő halászok a telefonjukat az Indiai-óceán vizétől: óvszert húznak rá.

Erre azért van szükség, mert a nyílt vízen egyáltalán nincsenek biztonságban, így viszont könnyen elérik a mentőcsapatokat, ha bajba kerülnek.

Ahogy az egyik halász a BBC-nek elmagyarázta, a csónakjaik könnyen megbillennek, felborulnak, így viszont továbbra is tudnak telefonálni, meg tudják adni a pontos helyzetüket.

A szűkös fizetésük miatt ráadásul egy kis kreativitás sem árt. A hal gyorsan megromlik, a vízhatlan telefonnal viszont már a part felé haladva értesíteni tudják a vásárlóikat, és amikor kikötnek, azonnal el tudják nekik adni a halakat.

Jaffary Matano például négy társát vesztette el, mikor felborult a csónakjuk, ő pedig egész éjjel, mintegy 10 órán keresztül úszott, míg megmenekült – bár maga is csodának tartja, hogy túlélte, mert olyan erős volt a hullámzás.

Most viszont itt ez az új biztonsági megoldás: a pólójukkal letörlik az óvszerről a síkosítót, aztán belehúzzák a telefont, és elcsomózzák a gumi végét. Mindezt duplán, hogy biztosan vízmentes legyen a telefon.

Persze vannak ebből furcsa helyzetek otthon, mikor előkerül egy-egy doboz óvszer, de a biztonság az első.

(Kapcsolt képünk illusztráció.)


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!