szerző:
hvg.hu

Egy új kutatás szerint azoknál is magas a kockázat, akiknél valamilyen komplikáció lépett fel szülés közben.

Nagyobb eséllyel lesznek depressziósak a szülés után azok az anyák, akik fiúgyermeknek adnak életet – derült ki egy, a Kenti Egyetemen végzett kutatásból. Az Independent azt írja: azok a nők, akik fiút szülnek, 71-79 százalékkal nagyobb eséllyel esnek át szülés utáni depresszión.

Azok esetében is nagyobb az esély a mentális zavarra, akiknél valamilyen komplikáció lépett fel szülés közben. Azok a nők viszont, akiknél már korábban is jelentkezett ilyen probléma, kevésbé hajlamosak a szülés utáni depresszióra. A kutatók szerint ez azért lehet, mert az ilyen szempontból már tapasztaltnak számító nők bátrabban kérnek segítséget, és általában tudják is, kihez forduljanak – sok esetben már saját pszichológusuk is van, aki segíteni tud nekik.

A szülés utáni depresszió világszerte rengeteg nőt érint, de egy korábbi kutatás szerint sokkal több nő lesz depressziós a szülés előtt, mint után. Hatból egy anya számolt be komoly depressziós szimptómákról a szülés előtt, valamint amikor a gyermeke kilenc hónapos volt. Nyolcból egy nő számolt be szülés előtti depressziós tünetekről, 12-ből egy pedig a szülés után panaszkodott ilyesmire. A probléma a közhiedelemmel ellentétben ráadásul nem csak az anyákat, hanem az apákat is érintheti: a kutatásban részt vevő 3500 kispapa 6,2 százaléka számolt be arról, hogy gyermeke születése előtt vagy után közvetlenül depressziós tüneteket tapasztalt.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

Az apáknak is lehet szülés utáni depressziójuk

Egy kutatásban a részt vevő 3500 kispapa 6,2 százaléka számolt be arról, hogy gyermeke születése előtt vagy után közvetlenül depressziós tüneteket tapasztalt. A feszültségben élő vagy törékeny egészségi állapotú apáknál nagyobb a betegség kockázata. Az új-zélandi kutatók az anyákkal kapcsolatban is meglepő eredményre jutottak.

Tíz évre kiutasították Magyarországról Ahmed H.-t

Tíz évre kiutasították Magyarországról Ahmed H.-t

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Ebben az erdőben biztos tündérek laknak, kár, hogy Angliában van

Brexit: Az EU dobott mentőmellényt a bukásra váró brit kormányfőnek

Brexit: Az EU dobott mentőmellényt a bukásra váró brit kormányfőnek

Tízezrek vonultak utcára a gdanski polgármester halála után

Tízezrek vonultak utcára a gdanski polgármester halála után

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes