Nagy Gábor
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rockzene legkedvesebb fickójának nevezik a munkamániás Dave Grohlt, aki a legendás Nirvana dobosából frontemberré előlépve alapította meg a ma este a Sziget Fesztivált lezáró Foo Fighterst.

Sziget 2019
Ed Sheerannel nyit, és a fesztivál történetének legdrágább zenekarával, a Foo Fightersszel zár az idei, szám szerint 27. Sziget. Ennek megfelelően az első és az utolsó napra is teltházat várnak a szervezők. De minket az is érdekel, hogy mi lesz a kettő között. Ott leszünk, kövesse velünk ezt az egy hetet!
Friss cikkek a témában

A leghülyébb zenekarnév, amit csak ki lehet találni. Ha tudtam volna, hogy másfél hónapnál tovább él az együttes, akkor mást választottam volna

– vallotta be a CNN hírtévé műsorvezetőjének, Anderson Coopernek Dave Grohl, a Foo Fighters alapítója és frontembere. Az elnevezést a második világháború idején az amerikai vadászpilóták használták azokra a furcsa fényjelenségekre, amelyeket a náci Németország fölötti bevetéseiken láttak, és az erre fogékonyak földönkívüli lények jeleinek tartottak. A névválasztás nem véletlen, hiszen a jelek szerint Grohltól sem áll távol az ufók világa. Szerepelt az X-akták amerikai misztikus tévésorozat egyik epizódjában, lemezcége pedig a Roswell nevet viseli, azét az új-mexikói városét, ahol az ufóhívők szerint 1947-ben egy földönkívüli űrjármű szenvedett eltitkolt balesetet.

David Eric Grohl 1969-ben az Ohio állambeli Warrenben született, ahol ma már egy kis utca és két hatalmas dobverő őrzi az emlékét. Klasszikus zenész apjával és tanárnő anyjával rövidesen átköltöztek Washington egyik elővárosába, a virginiai Springfieldbe. Hétéves volt, amikor szülei elváltak, anyja egyedül nevelte őt és a nővérét. Grohl emlékei szerint szerényen éltek, de semmiben nem szenvedtek hiányt, amihez az kellett, hogy az anyja a tanítás mellett még bolti eladóként és egy tisztítóban is dolgozzon. Virginia Hanlon Grohl idén áprilisban jelentette meg könyvét, amelyben arról számolt be, milyen volt egy később világhírű rocksztárt, a tanulást kevésbé ambicionáló fiút felnevelni.

©

Beatlestől a punkig

A zenére fogékony Grohl 12 évesen kezdett gitározni tanulni, és a lemezjátszót hallgatva pengette két kedvence, a Beatles és a Led Zeppelin dalait. Egy évvel később, chicagói unokatestvérénél nyaralva ismerkedett meg a punkzenével, és rögtön beleszeretett. Gitáron és dobon is autodidakta módon képezte magát, nem tanult meg kottát olvasni, de tizenévesen már zenekarokat alapított, és lelkesen füvezett.

Washington az 1980-as évek közepén az amerikai punkzene egyik központja volt, Grohl pedig járta a klubokat, majd 17 évesen jelentkezett a menő helyi zenekar, a Scream dobosának megüresedett helyére. Félt, hogy fiatalnak tartják, ezért húszévesnek füllentette magát. Anyja belement, hogy a fia félbehagyja a középiskolát, és „főállású” zenész legyen – ekkor még ugyanis alkalmi munkákból élt a szenvedélyének.

A fapados viszonyok között Európában is fellépett Scream egy 1990-es kaliforniai turné kellős közepén feloszlott. A zenekar nélkül maradt Grohl Seattle-be utazott, hogy meghallgassa a Nirvana, amely a második lemezén dolgozott, és éppen dobost keresett. Kurt Cobain és Krist Novoselic rögtön látta, hogy a hiperaktív Grohl az ő emberük.

Ő azonban még akkor sem tudott szabadulni attól az érzéstől, hogy csak egy „emberi metronóm”, amikor az 1991-es Nevermind albummal a Nirvana a karcos és dühös, a punk, az alternatív rock és a pop elemeit ötvöző grunge zászlóvivője, Cobain pedig szupersztár lett. Grohl annyira tisztelte Cobaint, hogy a saját szerzeményeit álnéven, kazettán adta ki. A váratlan és elképesztő anyagi, valamint művészi sikert a generációja jelképévé vált Cobain nem tudta feldolgozni. Előbb rákapott a heroinra, majd 1994-ben – a rockzenében baljós évjáratban, 27 évesen – főbe lőtte magát.

A dobtól a gitárig

A sokkolt Grohl hónapokig nem tudott mit kezdeni magával, majd bevette magát a stúdióba, és rögzített 15 számot: minden hangszeren ő játszott, és ő is énekelt. A dobról a gitárra és az énekre váltó Grohl ez után alakította meg a Foo Fighterst, és a friss zenekar nevét viselő, 1995-ben megjelent lemez végül kétmillió példányban kelt el. A sikert számos kritikus a kultikus Nirvana iránti nosztalgiának tulajdonította, hiába hangoztatta interjúiban Grohl, hogy a szavaival „őrült tornádóként” jellemzett három és fél éves korszakot lezárta.

Soha nem nyilatkozott az általa félistenként tisztelt Cobain öngyilkosságáról,

az azzal kapcsolatos érzelmeiről, a Foo Fighters nem játszik Nirvana-számokat, s – a 2005-ös, In Your Honor című lemezen megjelent akusztikus Friend of a Friend kivételével – nem emlékezik a saját szerzeményeiben arra az időszakra.

©

De Grohl – Novoselickel együtt – harciasan védte a korszakos együttes örökségét Cobain özvegyétől, Courtney Love-tól, akivel 2013 végén békült csak ki, amikor a Nirvana bekerült a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Drogoktól a gyerekekig

Még egy szempontból lecke volt számára a Nirvana-korszak. Grohl 20 évesen leszokott a marihuánáról és az LSD-ről, és azt mondta, Cobaint látva soha eszébe sem jutott, hogy kipróbálja a keményebb drogokat, mert ismerve szenvedélyes természetét, tudta: nem állna meg a lejtőn. A whiskyt, a bort és a sört viszont kedveli, túlcsorduló energiáját pedig a rockzenében éli ki. Ha rajta múlna, az év 365 napján turnézna, de az életében hasonlóan fontos a második felesége és a három lánya. Ha éppen nem dolgozik, szendvicseket készít, és a gyerekeit fuvarozza.

A Foo Fighters kilenc stúdióalbumot jelentetett meg – az összesített eladás már tízmillió fölött jár –, és rengeteget turnézik. Grohl másokkal is készít lemezt vagy koncertezik. Zenélt Tom Pettyvel, David Bowie-val, a Nine Inch Nails vagy a Queens of the Stone Age zenekarokkal, a legnagyobb élménye pedig az volt, amikor Paul McCartney-val játszhatott. Készített dokumentumfilmet a legendás Los Angeles-i Sound City hangstúdióról, az HBO számára sorozatot nyolc amerikai város zenei örökségéről Sonic Highways címen, ami a 2014-es, azonos nevű Foo Fighters-albumot is ihlette.

©

A 260 millió dolláros vagyonnal rendelkező, de sztárallűröktől mentes Grohl a koncerteken is kiad magából mindent. Amikor 2015 júniusában a göteborgi Ullevi Stadionban a lendülettől beesett a színpad előtti árokba, a mélyből kiáltotta a mikrofonba az 52 ezres közönségnek, hogy eltört a lába – majd a gipszelési szünet után befejezte a koncertet. Az európai turné többi állomását lemondták, de Grohl Észak-Amerikában a külön a számára készített „trónon”, felpolcolt lábbal, de változatlan energiával játszott.

Az ülőalkalmatosságot aztán kölcsönadta Axl Rose-nak, aki 2016-ban az újra összeállt Guns N'Roses első koncertjén törte el a lábát, és később az AC/DC turnéján – a súlyos halláskárosodás miatt visszavonult frontember, Brian Johnson helyét átvéve – használta azt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

A Sziget a legerősebb napjával zár

A fesztivál zárónapjára több sokak által várt szupersztár érkezik, tulajdonképpen ez egy két headlineres nap lesz. Már ennyi is elég lenne a méltó búcsúhoz, de lesz azért itt még egy csomó érdekesség.

Gombóc formát kapott a megújult Mercedes GLA

Gombóc formát kapott a megújult Mercedes GLA

Nem vicc, tényleg visszajön az ősz, 17 fok várható

Nem vicc, tényleg visszajön az ősz, 17 fok várható

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál

Találkozott megmentőivel a lány, akit egy trolin ért a hirtelen szívhalál

Újra nyit a mozi a Mammut 2-ben

Újra nyit a mozi a Mammut 2-ben

Megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

Megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása