szerző:
hvg.hu

A 2010-es évek legnépszerűbb férfi brit előadóját köszönthetjük jövőre a Sziget fesztivál első napján.

A négyszeres Grammy-díjas dalszerző-előadó, az egyszálgitáros popsztár, Ed Sheeran fog fellépni jövőre az augusztus 7-én kezdődő Sziget fesztiválon - jelentette be a Sziget a 2019-es év egyik legnagyobb headlinerét. "Megtisztelő, hogy Sheeran első magyarországi koncertjét a Szigeten adja, és rajtunk kívül is csak egy fesztiválon lép fel a stadion-koncertek mellett” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Ed Sheerant, aki addig hip hop klubokban, comedy show-kban, illetve az utcán gitározott, 2010-ben fedezte fel az Asylum Records feje, Ben Cook, aki gyakorlatilag azonnal felajánlott Sheerannek egy szerződést. A fiatal zenész 2011-ben adta ki első stúdióalbumát + (plus) címmel (további két nagylemeze szintén matematikai műveletekről kapta a nevét), és a vörös hajú, ír rokonosággal rendelkező, tequilarajongó, általában a szerelemről vagy az elmúlt szerelemről éneklő, első ránézésre teljesen átlagos 20 éves srác karrierje attól a pillanattól fogva meredeken elkezdett ívelni felfelé. 2012-ben megválasztották a legjobb brit férfi zenésznek, első amerikai turnéját is már ugyanebben az évben letudta - élvezve a Snow Patrol támogatását.

Később Ed Sheeran nemcsak saját magának írt dalokat, de komponált zenét a legnagyobb popelőadóknak is, például a One Directionnek és Taylor Swiftnek, a 2013-as Grammy-díjátadón az első nagy slágerének számító The A Team című dalt pedig Elton Johnnal együtt adta elő. 

 

A második nagylemezét (x, multiply címet kapta) a szakmában a legnagyobb neveknek számító producerekkel, Rick Rubinnal és Pharrell Williamsszel vette fel, és 2013-tól kezdve minden évben Grammyre jelölték. A 2017-es ÷ (divide) című stúdióalbuma a tavalyi év legnépszerűbb lemezei közé tartozott, ezen szerepel a gigaslágerré lett, a Youtube-on közel 4 milliárdszoros megtekintést produkáló, halványan karibi hangulatot idéző Shape of You, és a deluxe kiadásban pedig az afropopos beütésű Bibia Be Ye Ye című dal is.

Ed Sheeren több mint 100 zenei díja között ott van a vitrinben 4 Ivor Novello-díj, 5 BRIT Awards, 6 Billboard Awards és tavaly a Brit Birodalom Rendje tagja is lett, ez utóbbi elismerést a zenei tevékenységéért és a jótékonyság terén végzett szolgálataiért érdemelte ki. 

Ed Sheerant nemcsak a komplett brit és amerikai zeneipar ölelte keblére, de a még mindig csak 27 éves előadónak az utóbbi években szerény filmes próbálkozásai is voltak: a Trónok harcában és a Bridget Jones naplója harmadik részében is feltűnt egy-egy rövid jelenet erejéig.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

Egy francia nagy bank már teszteli a jövő bankkártyáját, ezt öröm lesz használni

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

22 hónap börtönt kapott a finn tényfeltáró újságírót rágalmazó orosz propagandaoldal alapítója

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát