szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy poháralátét nagyságú kvarcüveg lemezen rögzítették a teljes 1978-as mozifilmet. Több száz évig is fennmaradhat ez a kópia.

A Microsoftnak egy új, még kísérleti fázisban lévő technológiájával sikerült a Warner Bros. első teljes hollywoodi Superman-filmjét (előtte csak animációs és filmes sorozatokban dolgozták fel a képregényt) egy különösen tartós adathordozón rögzíteni, amelyet a Silica nevű projekt tett lehetővé.

A Microsoft beszámolója szerint a kidolgozott technológiában ultragyors lézeroptikát és mesterséges intelligenciát használnak az adatok kvarcüvegre írására. A szokásos adathordozóktól eltérően a kvarcüveg ellenáll a magas hőmérsékleteknek, az áradásoknak és más természeti katasztrófáknak, környezeti ártalmaknak, valamint a mágneses behatásoknak. A módszer különösen alkalmas a történeti levéltárból származó adatok vagy kulturális kincsek megőrzésére – közölte Jennifer Langston, a Microsoft menedzsere.

Az adatokat lézerrel írják nanoméretű, háromdimenziós rácsban, több rétegben, majd az adatokat algoritmusok segítségével olvassák le. Az üveglemez évszázadokig fennmarad, és nem igényel állandó hőmérsékleten tartást, de állandó frissítést sem.

"A teljes Superman-film üveglemezre mentése és sikeres olvasása jelentős mérföldkő" – hangsúlyozta Mark Russinovich, a Microsoft Azure technológiai vezetője. A Warner Bros. filmkatalógusa megőrzése miatt vette fel a kapcsolatot a Microsofttal, mikor tudomást szerzett az üvegalapú technológia kifejlesztéséről. A stúdió a Casablancát, egy 1940-es évekbeli rádiósorozatot, és más történelmi kincseit is szeretné a legkorszerűbb módon archiválni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!