szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy lisszaboni sebész szerint az orvosoknak minden páciensnél rá kellene kérdezniük, hogy milyen kiegészítő készítményt szednek.

A kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógynövényi termékek akadályozhatják a megkezdett hagyományos rákterápia hatását – erre figyelmeztetett a Portugáliában megrendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencia (Advanced Breast Cancer Fifth International Consensus Conference) egyik előadója.

Fontos lenne, hogy a betegek beszámoljanak róla az orvosuknak arról, hogy milyen gyógynövény-készítményeket fogyasztanak

– idézte a BBC hírportálja Maria Joao Cardosót, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebészét. A fokhagyma-, a gyömbér- és a gingkótabletta például a mellrák terjedésekor hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. A professzor azt is kiemelte: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák vagy krémek segítenének a rákos betegeken.

Mint mondta, ha kétséges a hatás, jobb, ha inkább nem alkalmazzák ezeket.

Cardoso szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lenniük, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, hogy milyen egyéb kiegészítő készítményeket szednek. Mint hozzátette: nagyon fontos, hogy a betegek mindig leellenőrizzék az orvosaikkal a kiegészítő terápiát a bőrre is átterjedő rákbetegség gyógyításakor.

A gyógynövényes termékek esetében az a veszély áll fenn, hogy befolyásolják a hormonterápiás vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be.

A professzor rámutatott, hogy az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást. Cardoso szerint nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, hiszen abban bíznak, hogy ezek segíthetnek, de előfordulhat, hogy "több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle". "Ne felejtsük el, a gyógyításban a legfontosabb, hogy ne ártsunk" – fűzte hozzá.

A brit Rákközpont (Cancer Research UK) a honlapján több olyan terméket is felsorol, amely gátolja a hagyományos kezelés hatását. Egyebek mellett megemlítenek néhány élelmiszert és italt, köztük a grapefruitot és a narancsot, amelyeket kerülni kell a kezelés alatt, mert befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.

A BBC News által megkeresett klinikai szakápoló, Grete Brauten-Smith hangsúlyozta, hogy "mivel az interneten sok olyan információ terjed, melyeken semmi nem támaszt alá, nincs róluk megbízható kutatás, az egészségügyi szakemberrel folytatott megbeszélés biztosíthatja a beteg számára a pontos információt, amelyre a megalapozott választáshoz szüksége van".

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!