szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kutatók szerint a jelenség természetes ebben az időszakban.

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják – írta a Guardian. Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

AFP / Miguel Medina

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el és felgyorsul az olvadás.

Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez – tette hozzá Di Mauro.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

T.S.-Gy.Zs. Élet+Stílus

Rózsaszínű kenyérért állnak sorba Vietnamban

A kínai koronavírus terjedésének egyik gazdasági következménye a már Magyarországon is pánikszerűen egyre jobban eluralkodó élelmiszer-felvásárlás. De úgy tűnik, egyúttal új termékek kiötlésére is ösztönöz. Egy vietnami pékség például óriásit tarol találmányával: a sárkánygyümölcs kenyérrel.