szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kutatók szerint a jelenség természetes ebben az időszakban.

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják – írta a Guardian. Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

©

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el és felgyorsul az olvadás.

Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez – tette hozzá Di Mauro.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T.S.-Gy.Zs. Élet+Stílus

Rózsaszínű kenyérért állnak sorba Vietnamban

A kínai koronavírus terjedésének egyik gazdasági következménye a már Magyarországon is pánikszerűen egyre jobban eluralkodó élelmiszer-felvásárlás. De úgy tűnik, egyúttal új termékek kiötlésére is ösztönöz. Egy vietnami pékség például óriásit tarol találmányával: a sárkánygyümölcs kenyérrel.

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Gyanús tünetei vannak? Ne menjen közösségbe!

Dögös előzetes érkezett a Wonder Woman 1984-hez

Dögös előzetes érkezett a Wonder Woman 1984-hez

Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál

Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál