szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évek óta tervezik ezt.

Megépítik a Tabánból induló, a turistabuszok forgalmát kiváltó Gellérthegyi siklót, és szabadidős pihenőparkká alakítják a Gellérthegyi közparkot - döntött a kormány. Felelős Gulyás Gergely miniszter és a Budapesti Fejlesztési Központ, együttműködve a fővárosi önkormányzattal. A szakmai koncepció kidolgozása során vizsgálni kell az Európai Beruházási Bank vagy kereskedelmi bank által nyújtott hitelből történő finanszírozást, azt, hogy a közparkot lehetőleg a sikló nyereségéből tartsák fenn, valamint hogy a Gellérthegyet és a Várhegyet kötélpályával össze lehet-e kötni. A koncepciókészítésre, amelyre egy évet adnak, és az előkészületekre másfél milliárd forintot szánnak.

A sikló megépítéséről még még 2004-ben állapodott meg a főváros a Gellérthegyi Sikló Kft.-vel, amelyben 25 százalékkal kisebbségi tulajdonos a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), míg 75 százalék a Sikló-Beruházó Kft.-é, amelyben idén május végén – a Bató Csaba érdekeltségébe tartozó S-2018 Eszközkezelő, valamint a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Horváth Gábor-féle High Latitude Kft. mellett – új, egyelőre kisebbségi tulajdonosként a Gellért Hill Experience Kft., a pezsgőkirályként is ismert Kreinbacher József üzletember egyszemélyes cége tűnt fel.

2018-ban még úgy látszott, hogy idénre elkészülhet a sikló. Ez ugyan nem vált valóra, de most van rá esély, mert Karácsony Gergely főpolgármester is azt mondta májusban a 444.hu-nak, hogy a Gellért-hegyről a turistabuszokat ki kell tiltani, és siklót kell építeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az államé lett a sármelléki repülőtér

Az államé lett a sármelléki repülőtér

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Biztosan láthatunk magyar játékost is az esti BL-meccsen

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség