szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drávucz Rita kislánya most először tapasztalhatta meg, milyen járni.

Világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk gyermekénél még 2015-ben diagnosztizálták az úgynevezett CMT betegséget, amely a perifériás idegrendszert érinti.

Flóra kerekesszékben éli mindennapjait, lábizmai, ízületei gyengék, önálló járásra nem képes, idővel pedig belső szerveit is érintheti a kór.

A családnak emiatt gyors segítségre volt szüksége, hiszen a robotterápia olyan kapukat nyithat meg Flóra előtt, amelyekről korábban csak álmodozhatott. Bár hosszú út áll még előtte, a Lokomat nevezetű robot segítségével megtehette az első lépéseket. Ebből a gépből ez az egyetlen Magyarországon.

„Flóra el sem hitte, amikor kiderült, hogy belevághatunk a kezelésbe. Rengeteg adományt kaptunk, volt, aki a születésnapi ajándéka árát ajánlotta fel a kezelésre. Olaszországból is felkerestek, sokat játszottam ott a karrierem során, az emberek pedig úgy tűnik, nem felejtettek el segíteni egymásnak” – mondta a Blikknek a sportoló. Egyelőre egy hároméves, komplex kezelés ára, több mint 5 millió forint gyűlt össze, de amíg Flóra betegségére nem talál gyógymódot az orvostudomány, addig a kislánynak szüksége lesz a terápiára annak érdekében, hogy az állapota ne romoljon.

„Ez volt az első alkalom, hogy önállóan járhatott. Bár eddig is használtunk segédeszközöket, egyik sem tudta a valódi járást szimulálni. A jelenlegi célunk az, hogy a robottal minél több lépést meg tudjon tenni, ezzel fejleszti ugyanis az izmait, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egyszer magától is képes legyen lábra állni”.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris megtámadták a tervezetet, amely betiltaná Kaliforniában a hagyományos autók forgalmazását

Máris megtámadták a tervezetet, amely betiltaná Kaliforniában a hagyományos autók forgalmazását

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval