szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új-zélandi író minősítette Jacinda Ardern új kormányának tagját. Válaszul a szerző könyvét kivonták egy webáruház kínálatából.

A hét elején mutatta be új kormányát Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy a kabinet összetételére a rendkívüli sokszínűség jellemző: nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus is helyet foglal benne, akik vállaltan az LMBTQ-közösség tagjai (erről itt írtunk bővebben).

A külügyminisztérium élére Nanaia Mahutát jelölte, aki nemcsak a szigetország első külügyminisztere, de a maori őslakosságot is képviseli, és a maorikra jellemző tetoválást is visel az állán. Ez az, ami nagyon irritálta Olivia Pierson írót, aki egy Twitter-posztban vette a bátorságot, és "csúnyának", illetve "civilizálatlannak" nevezte Mahuta arcán a díszítést – írja a BBC.

Azt is hozzátette, hogy a tetoválás az országot külföld felé képviselő politikus esetében különösen rossz döntés. "Ez komoly? Az arca Új-Zéland külügyminiszterének? Az arctetoválások nem éppen egy csiszolt, civilizált diplomatát prezentálnak a 21. században. Különösen egy női diplomata esetében."

Nem csoda, hogy Pierson tweetje nem volt túl népszerű a követők körében, rasszistának és kulturálisan érzéketlennek nevezték az író szavait. A tetoválást ugyanis a maori gyökerekkel bíró emberek egy része viseli, ezáltal emlékezvén a saját maori örökségükre, hagyományaikra. A moko nevű tetoválás a férfiak teljes arcát beborítja, a nőknek csak az állukat.

Az olvasók követelték, hogy az incidens után vonják ki Pierson könyvét a forgalomból. A prominens új-zélandi webáruház, a Migthy Ape végül engedett is a nyomásnak, és úgy döntött, hogy visszahívja online kínálatából az író könyvét, és a művet később sem teszik elérhetővé.

Pierson továbbra sem ismerte el tapintatlanságát, szerinte az arctetoválás minden esetben csúnya, függetlenül attól, hogy milyen az ember bőrszíne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába