szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén olyan pedagógusokat díjaztak, akik a tavaszi iskolabezárás időszakában különösen odafigyeltek a családok helyzetére és velük együttműködve alakították a kényszerű otthoni oktatás feltételeit.

Európa egyetlen olyan díját, amivel szülők jutalmaznak őket partnerként kezelő pedagógusokat, idén speciális kiírás alapján új kuratórium ítélte oda. A díjat alapító Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) olyan pedagógusokra akarta ráirányítani a reflektorfényt, akik a tavaszi iskolabezárás időszakában különösen odafigyeltek a családok helyzetére és velük együttműködve alakították a kényszerű otthoni oktatás feltételeit, figyelembe vették a gyerekek érdekeit éppúgy, mint a családok élethelyzetét.

A díjat 2020-ban Szedlák Edina és Forgó Zsolt, a mátraballai általános iskola tanítói kapták.

Az őket javasló szülők szívmelengető szavai alapján a két pedagógus példaként szolgálhat mások számára is.

Azzal a meggyőződéssel dolgoznak, hogy minden gyermeket kiszolgáljanak a társadalmi, családi háttértől függetlenül. Azt vallják és vállalják, hogy meg kell őriznünk azt a természetes nyitottságot, amelyet kisgyermekeinknél megfigyeltünk, hogy egy család vagyunk, és nem törődünk felszínes különbségekkel

– írták a szülők.

Mindez az attitűdjük a tavaszi karanténoktatás során is előtérbe került, azt a családok, gyerekek egyéni helyzetéhez, igényeihez alakították. A szülők hosszasan írták le, milyen módszerekkel tanítottak a tavaszi időszakban a pedagógusok. A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel tanultak, mert „a tanítók hagyták őket kibontakozni, nem éreztették velük egy percig sem a feladatok kötelező jellegét. Nem egy adott séma szerint kellett teljesíteniük, hanem megoldhatták kreatívan, megtartva ezzel érdeklődésüket”.

Szedlák Edina és Forgó Zsolt
A 2020-as Varga Gábor-díjról új kuratórium döntött, amelynek négy tagja a díj korábbi díjazottja: Burka Erika, Lantos Ágnes, Tímár Krisztina és Zeibig Tamás. Munkájukat Varga Gábor két lánya, Judit és Kata is segíti, és felkérésük, az első kuratóriuméhoz hasonlóan 7 évre szól.

A kuratórium ülésére a virtuális térben került sor, ám a tervek szerint a kuratórium tagjai tavasszal együtt és személyesen adják majd át a díjat Mátraballán Szedlák Edinának és Forgó Zsoltnak. A jelenlegi korlátozások miatt ugyanis az ünnepségre csak tavasszal kerül majd sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason