Mi lesz karácsonykor? Hó nem sok, de eső eshet

Mi lesz karácsonykor? Hó nem sok, de eső eshet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túl bíztatóak az előrejelzések azok számára, akik szeretik a havas tájat nézegetni az ablakukból karácsony idején.

Nagy úgy néz ki, hogy az átlagosnál enyhébb lesz az idő az ünnepek alatt – írja az Időkép.

Az oldal meteorológusainak előrejelzése szerint a körülbelül 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékletianomália-előrejelzésekből kiderül, hogy az átlagosnál is melegebb lehet az időjárás a Kárpát-medencében december második felében, így karácsonykor is.

©

A legvalószínűbb, hogy továbbra is a mostanihoz hasonló nyugatias áramlás fog dominálni, ami gátat szab a markáns hidegbetöréseknek. Helyette az Észak-Atlanti térségben képződő újabb és újabb ciklonok szállítanak majd enyhébb, óceáni eredetű légtömeget térségünkbe. Az erőteljes nyugatias áramlást támogathatja a várhatóan ereje teljében lévő úgynevezett poláris éjszakai jet (polar-night jet), ami a sztratoszférában, nagyjából 25 kilométeres magasságban fúj nem is akármilyen erősséggel. Szenteste például 370 km/h-val süvíthet a fejünk felett az Időkép szerint.

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hóra vágyók számára, mivel, ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásra váltson. Illetve a felszínhez közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a hó megmaradjon.

©

Az oldal térképén a minimum 1 centiméteres hótakaró kialakulásának százalékban kifejezett esélyei jelennek meg szentestére vonatkozóan. A síkvidéki hótakarónak minimális a valószínűsége, de a hegyvidéki területeken sincs sokkal nagyobb sansz a havazásra.

Az elemzés azért próbál némi reményt felcsillantani: mint írják ezeket az elemzéseket nem kell véglegesnek elkönyvelni, hiszen a vizsgált értékek folyamatosan változnak.

Hozzászólások