szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt first lady infantilis, hazafiatlan elnöknek nevezte Donald Trumpot.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Michelle Obama hosszú Facebook-bejegyzésben próbált meg napirendre térni a washingtoni Capitoliumnál történtek felett. A szerdai napot felidézve azt írja, reggel még a jó hírre ébredt, hogy Martin Luther King egykori gyülekezetének egyik lelkésze, Raphael Warnock tiszteletes lesz Georgia állam első fekete szenátora. Néhány órával később viszont már azt kellett végignéznie, ahogy „szervezett, erőszakos, az elveszített választás miatt dühöngő banda” megostromolta a Capitoliumot.

I woke up yesterday elated by the news of Reverend Raphael Warnock’s election victory. He’ll be Georgia’s first Black...

Posted by Michelle Obama on Thursday, 7 January 2021

Michelle Obama figyelmét nem kerülte el, hogy miután a hatóságok ellenőrizni tudták a helyzetet, a zavargókat nem bilincsben vezették ki az épületből: szabadon távozhattak, és folytathatták a napjukat. „Teljesültek a vágyai egy infantilis és hazafiatlan elnöknek, aki nem képes feldolgozni az igazságot és a saját kudarcait” – írja a volt first lady, akiben ezek után rengeteg kérdés megfogalmazódott. Például az, hogy mi lett volna, ha ezek a lázadók úgy néztek volna ki, mint Martin Luther King volt gyülekezetének a tagjai? Másképp alakult-e volna minden, ha a demonstrálók feketék?

„Azt hiszem, mindannyian tudjuk a választ” – zárja rövidre a költői kérdéseket Michelle Obama, aki felidézte, hogy tavaly nyáron a Black Lives Matter tüntetések minden korábbinál több embert mozgattak meg, és túlnyomórészt nyugodtan zajlottak, mégis, a békés tüntetőkre erőszakkal támadtak a rendfenntartók.

Azoknak, akik másokat hazafiatlannak neveznek, mert csendes tiltakozásképpen letérdelnek, azoknak, akik még mindig nem értik, miért kell egyáltalán emlékeztetni arra, hogy számítanak a fekete életek, ez a nap fájdalmasan világossá tette, hogy néhány amerikai igenis megengedheti magának, hogy megszentségtelenítse a zászlót és a nemzetünk szimbólumait. Csak épp megfelelően kell kinéznie.

Michelle Obama szerint a továbblépéshez be kell gyógyítani a sebeket, és napirendre kell térni a felett is, hogy milliók szavaztak egy olyan emberre, aki „ennyire nyilvánvalóan kész arra, hogy felégesse a demokráciánkat az egója kedvéért”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón