szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Az utóbbi években annyira népszerű lett a lazac, hogy ha valahol nincs a kínálatban, akkor az a vendéglátóhely szinte szóra sem érdemes. Hogy mennyire kapós, azt pontosan tudták azok is, akik „elúsztattak” 250 tonnányit egy ausztrál halfeldolgozóból.

A napokban lezárult rendőrségi vizsgálat szerint a jelentős mennyiségű lazac eltűntetésében a Huon Aquaculture ingleburni részlegének öt dolgozója érintett. A vádemelést követően ügyükben a bírósági tárgyalásra még ebben a hónapban sor kerülhet.

A Sydney külvárosában található halfeldolgozó alkalmazottai az eddig nyilvánosságra került információk szerint az ötödik kontinens legnagyobb hallopását követték el. Néhány hónap alatt, vagyis 2020 júniusától decemberéig 250 tonna halat tulajdonítottak el. Mégpedig olyan fifikásan, hogy a feldolgozott prémium lazacok egy jó részét hulladéknak minősítették. A nagy kapacitással működő üzemnél csak bizonyos idő elteltével tűnt fel, hogy jelentősen csökkent a feldolgozott hal mennyisége, ugyanakkor tonnaszámra növekedett a selejtes hal. A halfeldolgozó vezetője belső ellenőrzést tartott, majd a rendőrséghez fordult.

Hamar beigazolódott, hogy az ingleburni üzem öt dolgozója játszott össze a jelentős méretű lazaclopásban. A hulladéknak minősített, valójában fogyasztásra, feldolgozásra kiválóan alkalmas halakat elszállították a feldolgozóból, és más úton, más helyeken értékesítették. Az ügy nyomozását irányító Graham Napier felügyelő szerint az elkövetők túl pofátlanok voltak. Viszont hét hónap alatt 4 millió ausztrál dollárt (960 millió forint) kaszáltak a lopott lazacokkal.

©

A hallopás kapcsán a híradásokba bekerült ausztrál Huon Aquaculture egyébként éppen az idén ünnepli alapításának 35 évét. A Tasmania tengeri területein lazac- és lazacpisztráng tenyésztésével, valamint feldolgozásával 1986-ban családi vállalkozásként indult üzem mára 720 embert foglalkoztató nagy cég lett. A több lábon álló vállalatcsoport irányítója azonban most is az alapító Peter és Frances Bender testvérpár.

A Huon Aquaculture Ausztrálián kívül számos országba exportál halat. A tenyésztés és feldolgozás mellett mindig is nagy figyelmet fordítottak tulajdonosai a lazac és tengeri (lazac)pisztráng fogyasztásának népszerűsítésére, és a két halfajta receptárát is létrehozták honlapjukon.

©

Érdemes böngészni a közel 300 recept között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság