szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az állat egy zsilipbe szorult, onnan kiszabadították, de később ismét partközelbe került.

El kellett altatni azt a négyméteres fiatal csukabálnát, amelyet vasárnap délután szabadítottak ki a Temze egyik zsilipjéből a mentőalakulatok a London délnyugati részén lévő Richmondban.

A sérült állatot többórás küzdelem árán ugyan sikerült kiszabadítani, és úgy vélték, hogy biztonságos helyre vitték, ám az ismét visszaúszott a folyón Richmond felé, és a közeli Teddingtonnál a part közelében látták hétfő reggel – közölte a brit búvárok tengeri mentőegysége (BDMLR).

Mivel az állat megsérült, állapota rohamosan romlott, állatorvosi csoport vetett véget a szenvedésének. Az állatorvosok úgy helyezkedtek el, hogy megakadályozzák visszatérését a mélyebb vizekbe.

Nem tudni, hogyan úszott fel az Atlanti-óceán északi részén élő állat a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón és eltévedt. "Meglepő, hogy senki sem látta a bálnát a Richmond-zsilipig tartó útján" – mondta korábban Julia Cable, a brit búvárszervezet munkatársa. A richmondi a folyásiránytól legtávolabb lévő zsilip, amelynél még érezhető az Északi-tenger árapálya. Ahhoz, hogy a folyótorkolattól odáig jusson, a bálnának a belvároson át a Parlament mellett is el kellett úsznia.

Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet, mely 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de megmenteni már nem tudták. 2019-ben rövid időn belül két elpusztult bálnát is találtak a Temzében, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!