szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ha ki akarják használni az amerikai konzervatívok az abortusz szabályainak szigorítására, hogy Trump elnöksége alatt többségbe kerültek a legfelsőbb bíróságban, arra most jött el a lehetőség.

Felülvizsgálja az abortuszra vonatkozó jogszabályokat az amerikai legfelsőbb bíróság – jelentette be a testület.

Az ügy közvetlen előzménye az, hogy egy bíró megsemmisítette azt a törvényt, amelyet Mississippi államban 2018-ban fogadtak el: ez a szabály csak egészségügyi vészhelyzetekben vagy súlyos magzati rendellenességekkel járó esetekben engedélyezte volna az abortuszt a terhesség 15. hete után. Mississippi fellebbezett a döntés ellen azzal érvelve, hogy a tilalom célja az anya egészségének és a magzat életének védelme volt.

De annál, hogy egyetlen államban mi történik, sokkal fontosabb az, hogy mi lehet ennek a következménye: a mostani ügy lehetőséget ad arra, hogy a legfelsőbb bíróság felülvizsgálja az abortuszügyekben évtizedek óta precedensnek számító, Roe/Wade döntést is. 1973. január 22-én a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az abortusz tiltása az első trimeszterben alkotmányellenes, onnantól egyik állam sem tagadhatta meg a törvényeiben a nőktől a terhesség első három hónapjában a legális, biztonságos abortuszt. Ez most megváltozhat.

A legfelsőbb bíróság októberben kezdi meg az ügyben az érvek meghallgatását. Ez lesz az első abortusszal kapcsolatos ügy a testület előtt azóta, hogy tavaly októberben megválasztották Amy Coney Barrett konzervatív bírót. Barrett a harmadik bíró volt - Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh után -, akit Donald Trump jelölt, így most már 6:3-as többségben vannak a konzervatívok a testületben.

Sajtóinformációk szerint az abortusz ellenzői pozitívan fogadták a legfelsőbb bíróság hétfői bejelentését, ugyanis szerintük a konzervatív bírókkal kiegészült bíróság „sokkal inkább fogékony lehet a Roe/Wade ítélet megsemmisítésére”, mint a korábbi testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!