#gasztronómia




„Szerintem mindenki szereti a sört, csak még nem tud róla” – Ábrahám Máté sörfőzőmesterrel beszélgettük
 

„Szerintem mindenki szereti a sört, csak még nem tud róla” – Ábrahám Máté sörfőzőmesterrel beszélgettük

Gyümölcsös vagy kesernyés, áttetsző vagy ködös, könnyed vagy erőteljes: a kézműves sörök évekkel ezelőtt már a magyar sörrajongók szívét is meghódították, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy még mindig van új a nap alatt. Az idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Belvárosi Sörfesztivált, ennek apropóján a beszélgettünk a fesztivál sörét is jegyző szakemberrel.

SPAR SPAR


Hogyan lehet jó étvágyat csinálni az űrhajósoknak, mit esznek pontosan az űrben és mivel foglalkozik egy magyar űrdietetikus?
 

Hogyan lehet jó étvágyat csinálni az űrhajósoknak, mit esznek pontosan az űrben és mivel foglalkozik egy magyar űrdietetikus?

Az űrkutatóknak és -utazóknak azért is van szükségük speciális dietetikusi segítségre, hogy étrendjükkel minél hatékonyabban megelőzhessék a daganatos betegségeket, a csontritkulást és az izomvesztést, ezek veszélye ugyanis többször akkora az űrben, mint földi körülmények között. Miért esznek liofilizált húst, hogyan lehet salátát termelni a bázisokon, és milyen íze van a mikróbákból, ásványi anyagokból és levegőből előállítható fehérjének? Benyó Zsuzsannát kérdeztük.




Magyar lángosozó az izlandi gleccser tövében: néha el kell magyarázni, miért nem olvadt a sajt, de sonka jöhet rá
 

Magyar lángosozó az izlandi gleccser tövében: néha el kell magyarázni, miért nem olvadt a sajt, de sonka jöhet rá

A magyar Balogh Dániel és izlandi párja, Sara Ósk Rúnarsdóttir tavaly decemberben döntötték el, hogy lángosozót nyitnak a szigeten – öt hónappal később már kóstolhatták a magyar street foodot az izlandi (és olykor magyar) kirándulók Sólheimajökullban. Az eldugott gleccser tövében a sajtos-tejfölös-sonkás megy a legjobban, de van hagyományos, vegán, és édes lángos is.