szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Változatlanul Magyarországnak kell a legnagyobb arányban pénzt visszafizetnie az uniós költségvetésbe a csalások, összejátszások, korrupció miatt.

Az uniós pénzekkel történő visszaélés tavaly is bőven adott munkát az EU Csalásellenes Hivatalának (OLAF). Az összejátszások, összeférhetetlenségi helyzetek, közbeszerzési manipulációk és pénzmosás mellett a pandémia új csalásformákat is hozott.

A potenciális csalókat a világjárvány nem állította meg. 2020-ban a vírussal együtt új csalási lehetőségek jelentek meg, például a hamisított vagy kifogásolható minőségű termékek – arcmaszkok vagy kézfertőtlenítők – jövedelmező piaca, és mindez új kihívásokat jelentett az OLAF számára

- kommentálta a csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentés megállapításait Ville Itälä, az OLAF főigazgatója. A szervezet munkáját a következő számok jellemezték tavaly:

  • az OLAF 230 vizsgálatot zárt le és 375 ajánlást intézett az érintett nemzeti és uniós hatóságokhoz
  • az OLAF 293,4 millió euró uniós költségvetési forrás visszafizettetésére tett ajánlást
  • az OLAF 290 új vizsgálatot indított az OLAF szakértői által végzett 1 098 előzetes elemzés után.

Magyarország továbbra is az OLAF munkájának egyik fő terepe, bár az adatok javuló tendeciát mutatnak. Ezzel együtt Magyarország változatlan toronymagasan őrzi vezető helyét a pénzügyi korrekciós listán, amely az unió strukturális és mezőgazdasági alapjainak kifizetéseire vonatkozik. 2016 és 2020 között a kifizetések 2,2 százalékánál kértek korrekciót, ez 32 lezárt vizsgálatot jelent. (A 32 eset holtversenyben Romániával szintén a legmagasabb érték.) A visszafizetési kötelezettség az összes uniós forrás 1,46 százalékát érinti. Összehasonlításként: a korrekciós esetek száma uniós átlagban 0,29 százalék, a második Bulgária esetében 0,69 százalék. Nyolc olyan ország van, ahol ez 0 százalék. Tavaly egyébként a magyar adat még 4 százalék volt, a mostani csökkenés eredményeként jelentősen kisebb lett az uniós átlag is.

Ami a tavalyi évet illeti: nyolc magyar esetet zártak le, ebből négy ügyében kérték a magyar hatóságok eljárását. A nyolc eset a második, a négy pedig a negyedik legmagasabb érték az EU-ban.

2016 eleje és 2020 vége között az OLAF által javasolt ügyekben a magyar vádemelési ráta 67 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!