Tetszett a cikk?

Irak újonnan kinevezett olajipari minisztere támogatja az állami olajipar privatizálását, de erről döntést majd csak a választások után - két év múlva - egy megválasztott kormány hozhat.

Ibrahim Bahr al-Ulúm miniszter az olajfeldolgozó ipari szektor teljes privatizálásának, a kitermelésben pedig a nemzetközi olajtársaságokkal a termelésmegosztáson alapuló szerződéses kapcsolatok kialakításának híve. Hogy az iraki olajipari szektorban a jövőben milyen tulajdonviszonyokat alakítanak ki, arról majd az a bizottság határozhat, amely az alkotmányon is dolgozik - jegyezte meg.
„Az 1972-ben államosított iraki olajipart privatizálni kell, ám e kérdés kulturális természetű, hiszen az emberek hozzászoktak az elmúlt 30-40 évben az állami tulajdonhoz” – nyilatkozta Al Ulúm. A miniszter nézetei egybecsengenek az emigráns irakiak áprilisban hangoztatott felfogásával, miszerint az ország olajiparát elő kell készíteni a szerződéses alapon nyugvó privatizálásra.
Al Ulúm, a 49 éves olajipari mérnök nem nyilatkozott arról, vajon Irak tiszteletben tartja-e majd a háború előtti időkben az orosz és a francia cégekkel kötött olajipari szerződéseket. Csak annyit közölt, hogy elsőbbséget az amerikai és "valószínűleg az európai" társaságok élveznek majd. Al Ulúm szerint az ország elsődleges célja az átmeneti időszakban a meglévő olajmezők helyrehozatala, nem pedig újak fejlesztése.
Oroszország a minap mindenesetre jelezte: a gazdasági és a politikai rendezésben is kész részt vállalni Irakban. A közelmúltban több orosz vállalat felvetette, hogy folytatná a megkezdett hőerőművek építését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik böngésző mennyire népszerű?

Melyik böngésző mennyire népszerű?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

40 mp nyugalom – avagy mit érzünk, amikor hozzánk szól egy kolléga?

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Napos időre számíthat ma, de várható eső