Tetszett a cikk?

Havonta 50 ezer forint többletfinanszírozásra is szert tehet az a háziorvos, aki csatlakozik a minőségi rendelők klubjához. Legalábbis ebben bíznak e rendszer létrehozói, ám a társadalombiztosítás - elvi egyetértésén kívül - egyelőre egyetlen fillért sem kínál a működtetéshez.

"Ha valaki betér egy gyorsétteremlánc bármelyik üzletébe, tudja, hogy nem csupán a külsőségek, hanem a kiszolgálás és az étel minősége is a megszokott lesz. Ehhez hasonló rendszert képzeltünk el mi is, amelyben a beteg az átlagosnál jobb körülményekre, gondosabb ellátásra számíthat abban a háziorvosi vagy szakorvosi rendelőben, amely az EMI, vagyis az Egészségügy Minősége emblémát viseli" - magyarázza a HVG-nek Kollai Balázs, a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetségének (Maposz) elnöke, mire is kell gondolni egy gyógy-franchise-hálózat szervezésénél. A Maposz, amely a legnagyobb létszámú hazai civil orvosszövetség, három évvel ezelőtt kezdte el kidolgozni annak feltételrendszerét, ki nyerhet felvételt a minőségi rendelők klubjába. Tagnak lenni egy "elit" klubban persze nem csupán dicsőség, hanem a szervezők szerint anyagi előny is, ám ez a jelek szerint még várat magára.

A kezdeményezést már tavaly tavasszal üdvözölte az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hozzátéve azonban, hogy ha a minőségbiztosítási rendszer kétszáz-háromszáz alapellátási praxisban beválik, a kiterjesztéséhez 2004-től akár pluszfinanszírozás is szóba jöhet. Úgy tudni, eredetileg már a tavalyi évre is el volt különítve e célra 1 milliárd forint, de ezt aztán "elvitte" az egészségügyi béremelés. Most 1,6 milliárd forintos a büdzsé, s ennek feléből a Pusztai Erzsébet nevével fémjelzett, a korábbiaknál "ésszerűbb" - vagyis az OEP-nek olcsóbb - gyógyszerrendelési szokások kialakítását ösztönöznék. A fennmaradó 800 millió forintból jutna az EMI-re is. Az összeg nagysága persze annak függvényében változik, hány rendelő lép be a franchise-rendszerbe, és közülük hány teljesíti maradéktalanul a minőségi kívánalmakat.

"Pénzről szó sem eshet addig, amíg jogszabály nem rendelkezik arról, milyen feltételek teljesítésére, milyen ellenőrzés mellett, mennyit fizethet az OEP" - mondta a HVG kérdésére Kőrösi László, az egészségbiztosító finanszírozási főosztályvezető-helyettese. Márpedig ilyen jogszabály nincs, jóllehet Rácz Jenő, az ESZCSM helyettes államtitkára szerint a Maposz kezdeményezése csak egy a minőségbiztosítási törekvések közül. Az irányított betegellátási modellben részt vevő háziorvosok - hozzájuk összesen 1 millió páciens tartozik - szintén részletesen kidolgozott minőségi követelmények szerint dolgoznak. "Arra azonban törekedni kell - mondta a helyettes államtitkár -, hogy az ország további 9 millió lakosa számára is minél színvonalasabb legyen az alapellátás."

Mivel a minisztérium épp a költségvetési megszorítások mértéke miatt aggódik, egyelőre papíron marad az az elképzelés, hogy a legjobban teljesítő rendelők havi 50 ezer forintos OEP-többletre számíthatnak, amelynek egyharmadát a rendelő további csinosítására, felszerelésének tökéletesítésére kell fordítaniuk, a többi azonban nem lenne megpántlikázva, felhasználásáról az orvosok szabadon dönthetnének.

Eddig 136 orvos jelezte, csatlakozna a minőségi klubhoz, és 43 rendelőben meg is tették az első lépéseket. A 6 ezres lélekszámú, Balaton közeli kisváros, Polgárdi rendelőjében Beh József háziorvos asztalán már ott sorakoznak az EMI prospektusai: rövid bemutatkozó az orvosról és asszisztenséről, a szükséges tudnivalók a rendelési időről, a székesfehérvári szakrendelőkről, patikákról, beutalókról, ügyeletről és a fontos telefonszámokról. Külön útmutató dukál a betegeknek arról, milyen gyógyszereket és hogyan kell szedniük. Így egyetlen papíron, áttekinthető módon szerepel minden, amit a betegnek otthon vagy más orvosnál tudnia kell, de van még a kínálatban betegtájékoztató az allergiáról és a memóriazavarról is.

"A minőségbiztosítási rendszer egyik legfontosabb kelléke az előjegyzési lap - mutatja Beh doktor az asszisztensnő asztalán fekvő, előre megvonalazott táblázatot. - Aki időpontot kér, kap egy sorszámot, a várószobában ugyanez a táblázat ki van függesztve. Azon látható, mely időpontok foglaltak, így aki ott ül, láthatja, hogy mondjuk a 11 órára érkező páciens nem protekciós, hanem övé a 4-es sorszám. Ezzel a megoldással nem fosztjuk meg azokat sem az élvezettől, akiknek a posta és a bolt mellett az orvosi rendelő a társadalmi élet egyik fontos színhelye, ugyanakkor azok is elégedettek lesznek, akiknek sietősebb." Így a betegeknek nem kényszer, hanem előnyös lehetőség a változtatás, hiszen sokan - félreértve Csehák Judit korábbi miniszter rendeletét a háziorvosi rendelőkben a kötelező időpontadásról - attól tartottak, hogy sürgős esetekben is egy-két napos várakozás után kerülhetnek csak a családorvos színe elé.

A betegek jobb tájékoztatása mellett a rendszerben részt vevő orvosok a szűrést és az ezt követő gondozást jól dokumentálva és utóbb ellenőrizhetően látják el. Aki belép a rendelőbe, annak kötelezően meg kell mérni a vérnyomását, és az adatot rá kell vezetni a kartonjára. Az 50 év feletti, túlsúlyos pácienseknek a vércukorszintjét, a tartósan köhögő dohányosoknak pedig a tüdejét kell rendszeresen megvizsgálni. Más kérdés, hogy az egészségügyi törvény értelmében ez amúgy is kötelessége lenne a háziorvosoknak, ám az is igaz, hogy a teljesítését az OEP egyelőre nem kéri számon tételesen, de ellenértéke benne foglaltatik a háziorvosi praxisok finanszírozásában.

A Maposz minőségbiztosításának érdekessége, hogy az ellenőrzést a "rendszergazda" vállalta magára: az orvosszervezet munkatársai négy-hat havonta felkeresik a hálózathoz csatlakozott összes rendelőt. Persze - teszik hozzá - ha az OEP pénzt is adna, bizonyára nem mondana le az ellenőrzés jogáról sem. Egyelőre azonban az orvosklub csak a szponzorokra, köztük gyógyszergyárakra, olcsóbb telefonálást és kedvezményes benzinvásárlást nyújtó cégek nagyvonalúságára számíthat.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!