szerző:
MTI

Nem valószínű, hogy rövid időn belül jelentősen csökkennek a világpiacon az olaj- és üzemanyag árak, ezért hosszabb távon is a jelenlegi magas árszint várható.

Horváth Ferenc, a Mol Rt. termékelőállítás és kereskedelem ügyvezető igazgatója elmondta, az olaj- és az üzemanyag piac dinamikus változásokon megy keresztül napjainkban, ezért a Mol nem ad előrejelzést az árakat illetően. Ha tovább nőnek a világpiaci árak, akkor Magyarországon is emelkedik az üzemanyagár. Ha például a világpiacon 10 százalékkal nő egy termék jegyzésára, akkor az alapesetben ugyanennyivel növelné a fogyasztói árat. Mivel azonban az üzemanyag árának 50-60 százaléka az adótartalom, ezért a világpiaci árnövekedés nagyjából csak fele arányban érvényesül.

Az idén az első negyedévben saját becslésük szerint 330 ezer tonna benzin fogyott az országban, 4-6 százalékkal több mint egy évvel korábban. Gázolajból 520 ezer tonnát vásároltak, 12-14 százalékkal többet mint tavaly az első negyedévben. A növekedés hátterében részben az áll, hogy az idén kedvezőbbek voltak az autózás feltételei, egyre elterjedtebbek a dízel autók, jelentően visszaesett a magyar benzinturizmus, illetve a szállításban nem helyettesíthető mással az üzemanyag.

Varró László, a társaság vezető közgazdásza hozzátette: ma egy magyar átlagfogyasztó sokkal több üzemanyagot tud venni, mint öt évvel korábban. Részben azért, mert az üzemanyag ára reálértékben stagnált, miközben a reálbérek jelentősen nőttek. Horváth Ferenc kifejtette: időközben más, környező országokkal összehasonlítva csökkent az üzemanyag áfa-tartalma és a jövedéki adó szintje is, s így erősödött a regionális versenyképesség. Varró László úgy vélte, hogy Magyarország ma 1 dollárnyi bruttó hazai termék (GDP) előállításához fele annyi üzemanyagot használ fel mint tíz évvel ezelőtt.

A világpiaci helyzettel kapcsolatban Horváth Ferenc elmondta: az elmúlt két hónapban a Brent típusú kőolaj jegyzésára folyamatosan nőtt, a hordónkénti 60 dolláros szintről elérte a 74 dollárt. Ezen időszak alatt a gázolaj rotterdami, tonnánkénti jegyzésára több mint 20 százalékkal nőtt, meghaladta a 670 dollárt. A benziné 30 százalékkal emelkedett, s most 720 dollár közelében van. Az olaj és az üzemanyagok árát befolyásolja az is, hogy az idén a világgazdaság növekedése érezhetően nagyobb a vártnál, például Japánban véget ért a recesszió, s az USA is kilábalt a tavalyi hurrikánok okozta sokkból.

A világpiacon a kereslet nem alkalmazkodott a megemelkedett árakhoz, mivel például a közlekedésben aligha helyettesíthető más energiahordozóval a benzin és gázolaj. Ráadásul Ázsia több országában megfizethetővé vált az autó, s ezért egyre többet vásárolnak belőle. 2004-hez képeset a kereslet 3 százalékkal nőtt, míg a kínálat még a 2004-es keresletnövekedést sem érte utol, így a világon a tartalékkapacitások kritikus szint alá, napi egymillió hordó körülire csökkentek, s várhatóan az idén és jövőre sem nőnek különösebb mértékben. Ráadásul a tartalék Szaúd-Arábiában van, s ez az ország nem világ legstabilabb régiójában van. Négy évvel ezelőtt a napi kitermelési tartalék még 6 millió hordó körüli volt. A világon naponta mintegy 85 millió hordó olajat használnak fel. Az olajárat befolyásolja az is, hogy Irakban, Iránban, Nigériában és az USA-ban mintegy 2,15 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki mint korábban, s az első három ország jelentős biztonságpolitikai kockázatok mellett termel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nyolc forinttal drágul a benzin

Háromszáz forint közelébe emelkedik a benzin ára szerdától, a Mol ugyanis nyolc forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi árát.

MTI Gazdaság

Szerdán drágul az olaj

A hajnalban még folytatódott olcsóbbodás után szerda reggel ismét drágult a kőolaj a szabadpiacon, az amerikai stratégiai tartalékok fogyatkozásának kilátására.

MTI Gazdaság

Akadozhat a benzinellátás az USA-ban

A világ olajtermelői és fogyasztói egyetértenek abban, hogy a hordónkénti 75 dolláros olajár mindenkinek rossz. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy miként lehetne letörni az energiahordozó magas árát.

Az oroszok már a NATO-ban vannak

Az oroszok már a NATO-ban vannak

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Elege lett a rendőrségnek

Elege lett a rendőrségnek

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot