szerző:
MTI

Bár tegnap még arról szóltak a hírek, hogy a középső és a legfelső áfakulcsot is emeli a kormány, a mai kormányszóvivőin bejelentették, maradnak az eredeti terveknél, vagyis kétkulcsos lesz az áfa.

A kormány úgy határozott, hogy az egyensúlyi csomagban szereplő eredeti javaslatnak megfelelően az általános forgalmi adó (áfa) középső kulcsát emelik 15-ről 20 százalékra, s nem osztják meg az emelést a középső és a felső kulcs között - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső kulcs emelését, ezért a koalíciós szerződésben foglaltaknak megfelelően kell eljárni, csak olyan módosító indítványt lehet benyújtani, amely mindkét koalíciós partner egyetértését tükrözi - mondta az államtitkár.

Így 1,5 százalékra emelik a munkavállalói járulékot is, ugyanis a tervezett 0,5 százalékpontos emelés visszavonására a két áfakulcs együttes emeléséből származó 30 milliárd forintos többletbevétel adott volna lehetőséget. 

Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a kormány képviselője az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén világos mandátum képviseletére kapott felhatalmazást, arra, hogy a miniszterelnök eredeti bejelentésével összhangban nyitottságot mutasson minden olyan javaslatra, amely az új egyensúly programjában megfogalmazott pénzügyi keretek, makropálya és bevételi, illetve kiadási számok keretein belül marad. 

Ezen kereteknek megfelel az áfakulcsok olyan változtatása, amely a 15 százalékos kulcsot 17-re, a 20 százalékost pedig 23 százalékra emelné. A kormányzati mandátum szerint a kormány késznek mutatkozott ennek a javaslatnak az érdemi megfontolására, ez történt meg a mai kormányülésen - mondta az államtitkár. Kiderült, hogy az MSZP és az MSZP által delegált miniszterek a szolidaritási és a szociális szempontok alapján az OÉT ülésén megfogalmazott javaslatot elfogadhatónak tartják, ugyanakkor az SZDSZ kedd esti döntésével ezt a javaslatot szintén elvi megfontolásokból egyértelműen elvetette.

Az államtitkár elmondta továbbá: az OÉT keddi ülésén elhangzott kormányzati álláspont pontatlanul volt megfogalmazva, emiatt a miniszterelnök figyelmeztette a kormányt az ülésen képviselő államtitkárt.

Wittich Tamást megdöbbentette a kormánydöntés híre

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói és munkaadói oldala példa nélkülinek tartja a kormány szerdai döntését az általános forgalmi adó (áfa) középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emeléséről, amivel figyelmen kívül hagyta az OÉT keddi ülésén létrejött megállapodást.

Az OÉT-en a szociális partnerek arra tettek javaslatot, hogy a 15 százalékos áfa-kulcs 17, a 20 százalékos pedig  23 százalékra emelkedjen, és ezt a kormány képviselője elfogadhatónak tartotta. Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a munkavállalók képviseletében az MTI-nek elmondta: a kormánydöntés híre megdöbbentette, mögötte szerinte az húzódik meg, hogy az SZDSZ az egykulcsos áfa politikai célkitűzésének alárendeli a praktikus megfontolásokat. 

Kifejtette: a kormány sajnálatos módon engedett az SZDSZ nyomásának. Ez egyúttal azt jelenti, hogy meghiúsul az a részeredmény is, amelyet az OÉT keddi ülésén elértek, hogy csökkenhetnének a munkavállalók járulékterhei. A munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése elfogadhatatlan a szakszervezetek számára - tette hozzá az elnök.

"Bár az OÉT ülésén nincs megállapodási kényszer, az érdekegyeztetés rendszerváltozást követő rendszerében nem emlékszem olyan esetre, hogy a kormány egy háromoldalú megállapodást ne képviselt volna a parlamentben" - emelte ki Wittich Tamás. Hozzátette: a kormány lépése precedensértékű, és nagy mértékben árt az érdekegyeztetésnek.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára, az OÉT munkáltatói oldalának szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a hír megdöbbentette, ám nem elsősorban a tartalma miatt, mivel a kormány döntése a munkaadói szervezeteket kevésbé érinti, mint a munkavállalói oldalt.

Megjegyezte, hogy az áfa 15-ről 17 százalékra illetve 20-ról 23 százalékra emelését a munkaadói oldal is támogatta, egészen egyszerű logika szerint. A kormány szerdai döntése az áfa-kulcs 15-ről 20 százalékra emeléséről elsősorban az élelmiszer-, az energia-, és a szolgáltatási szektorban működő vállalkozásokat érinti, és az 5 százalékpontos emelést a már amúgy is nyomott árak miatt a vállalkozások nem tudják érvényesíteni áraikban.

"Következésképpen (... az 5 százalékpontos áfa-emelés...) nem válik forgalmi adóvá, hanem lecsapódik a legkiszolgáltatottabb ágazatokban, mint például a mezőgazdasági termelőknél, a húsfeldolgozóknál, amelyek épphogy csak működtetni tudják vállalkozásukat" - hangsúlyozta a munkáltatói oldal szóvivője. Kiemelte: a munkaadók nem kis kockázatot vállaltak, amikor elfogadták az áfa két kulcsának emelését, mert ez a vállalkozásoknak átmenetileg finanszírozási többletterhet jelentett volna.

"Ám mégis vállaltuk, mert pontosan tudjuk, hogy a korábbi 25 százalékos áfa kulcs 5 százalékpontos csökkentése nem tartozott a sikeres intézkedések közé. Nem jelent meg a fogyasztói árak mérséklődésében, nem csökkentette az inflációt, ami a munkáltatóknak is elemi érdeke" - mutatott rá Horváth Gábor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A legolcsóbb budapesti jegyek is drágák lesznek az Eb-re

A legolcsóbb budapesti jegyek is drágák lesznek az Eb-re

Senki nem gondolta volna, hogy Csomós Mari lesz a "kétméteres seprőgép" a Kakukkfészben

Senki nem gondolta volna, hogy Csomós Mari lesz a "kétméteres seprőgép" a Kakukkfészben

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Ezt talán benézték: mégsem sikerült megfejteni az érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét

Ezt talán benézték: mégsem sikerült megfejteni az érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom