szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2007-es esztendő úgy tűnik fordulatot hoz a globális pénz- és tőkepiacokon. A tavalyi év a trendszerű dollárgyengülés éve volt, ami kedvezett a feltörekvő piacoknak, annak ellenére, hogy év közben volt egy jelentős korrekciós szakasz is. Az év egésze mégis kiugró hozamokat jelentett a világ minden táján, ami a részvénypiacokat illeti.

Az elemzők jelentős hányada még ma is azt mondja, nincs ok arra, hogy a részvénypiacok – különösen a feltörekvők – korrekciót szenvedjenek el. De arra mindenki számít, hogy a változékonyság jelentős mértékben növekszik. Ez a kockázatok emelkedését jelenti. Így a befektetők jelentős hányada elkezdte – az egyébként jelentős nyereséget jelentő – részvényeit eladogatni. Ez ma még inkább csak óvintézkedés, de ha a csökkenő árszintek elérnek olyan szinteket, ahol sok stop van, akkor egy meredekebb esés is következhet. Ezt erősíti, hogy az amerikai makrogazdasági adatok szerint nem lesz nagy visszaesés a növekedésben, ugyanakkor a bérinflációs nyomás továbbra is erős. Ez a FED-et arra kényszeríti, hogy tartósan magasan tartsa a jegybanki alapkamat szintjét, ami a dollár alapú befektetéseknek kedvez, akár tovább erősítve a zöldhasút.

Devizapiac. Tehát az év a dollár erősödését hozta a vezető devizákkal szemben. Ezt természetesen a forinttal szemben is „megtette” a dollár, így a korábbi dollár alapú termékeket ajánló írásunk hatékony tanácsnak bizonyult. Most az a kérdés, hogy új csatorna alakul ki az EUR/USD viszonylatban, vagy visszatérnek a korábbi 1,30 feletti szintek. Ma azt látjuk, hogy rövidtávon 1,28-ig erősödhet a dollár és onnan egy 1,30-ig újra gyengülhet, de aztán beáll ismét az 1,25-1,30 közötti sávba.Ez azt jelenti, hogy a nyereségeket lassan ideje realizálni, de egy esetleges 1,30-as szintnél gyengébb dollár mellett már ismét érdemes lesz a zöldhasú erősödésére játszani.

Az EUR/HUF keresztárfolyam esetében a forint gyengülésére számítunk, mivel a feltörekvő piaci devizák általában is gyengülni fognak, legalábbis, ha feltételezzük a dollár további erősödését, vagy legalábbis azt, hogy nem gyengül tovább. Ebben a helyzetben tehát ismét az euró erősödésére lehet játszani a forint ellen.Adjuk el kötvényeinket! (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvények árazása a fejlett piacokon egyre komolyabb fejtörést okoz a befektetőknek. A kamatemelési ciklus vége egy új helyzetet teremtett ezeken a piacokon. Az árazás nem egyszerűen egy folyamatosan emelkedő kamatpályából indul ki, hanem abból, hogy akár tartósan is maradhatnak a jelenlegi szintek. De ez a forgatókönyv alacsony valószínűség mellett érvényes, mivel a kamatok változása ma meglehetősen kiszámíthatatlan.Véleményünk szerint eljött az ideje a kötvény-vásárlásoknak, mivel a hektikus részvénypiacokról átáramló tőke erősíti a kötvényeket, miközben a jegybankok vagy tartják, vagy még inkább csökkentik az alapkamatokat. Ez – természetesen – a kötvényárakra nézve további pozitívumot jelent.

A hazai piacon viszont megállt a hozamok csökkenése, sőt a 2007-es év emelkedést hozott. A helyzet az, hogy a forint további erősödése eléggé korlátozott, miközben a makrogazdasági mutatók javulása ma még nem jelez trendszerű folyamatot, s közben a feltörekvő piaci kockázatok általában is emelkednek. Rövidtávon tehát a hozamok emelkedésére számítunk, így ma a kötvényeket eladásra javasoljuk.

Részvénypiac. A részvénypiacok egyértelműen rosszul kezdték az évet, de az év egészére nézve még a trendszerű irány nem rajzolódott ki. A rövid távú kilátások viszont nem túl kecsegtetőek, talán csak a japán és az amerikai piac lehet jó befektetési terület. A feltörekvők esetében egy nagyobb korrekció sem kizárt.A BÉT-en is láthattunk egy jelentős csökkenést, de ez még nem vészhelyzet. Az árak a 2006 decemberi szintekre tértek vissza, így aki decemberben vásárolt, ma már veszteséges lehet. Azonban decemberben nem volt magas a forgalom, így azok száma, akik veszteségeik csökkentése miatt eladnak nem lehet magas. Ezért lehet az, hogy rövidtávon korrekciót láthatunk az esésben, de az egy hónapra előretekintő várakozások már korántsem ilyen fényesek. Ma a részvények vétele nem ajánlott. Inkább egy kisebb emelkedést hagyjunk ki most, mint egy nagy esésben a 2006-ban megkeresett pénzük egy részétől fosszon meg minket a piac.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: eladás

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: eladás

- USA részvények: tartás

- Orosz részvények: eladás

- Egyéb feltörekvők: Kína, Dél-Amerika: eladás, Kelet-Európa: eladás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: eladás

Befektetési alapok:

Target Return típusú alapok


Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!