szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németh Imre, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára szerint elérhető az az európai uniós célkitűzés, hogy a magyarországi energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arány elérje a 20 százalékot, s ebben a legnagyobb szerepet a biomassza játszhatja.

A megújuló energiaforrások felhasználásának támogatására az unió mostani költségvetési időszakában, az elkövetkező 7 évben 70-80 milliárd forint támogatási összeg áll Magyarország rendelkezésére - mondta az államtitkár pénteken Budapesten, a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatási lehetőségeiről szervezett szakmai konzultáción.

Németh Imre elmondta: Magyarországon a szénalapú energiahordozók felhasználását 15 százalékban válthatná ki a biomassza a közeljövőben. A biomasszán belül jelentős szerepet kaphat a biogáz, amely a települési szennyvíztisztítók, élelmiszeripari feldolgozók és mezőgazdasági állattartó telepek melléktermékeként hasznosítható.

Magyarországon jelenleg egy-két korszerű, az utóbbi években épített biogáz üzem működik, és további 10-15 régebbi tervezésű biogáz-mű, amelyben még az úgynevezett rothasztási technológiát alkalmazzák - tájékoztatott Eszes Zsolt, az Inwatech Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondta: a biogáz hasznosítás Magyarországon a megújuló energiaforrásokon belül most még nem éri el a 10 százalékot. Ez az alternatív energia ugyanakkor rendkívül perspektivikus lehet a jövőben, amit a külföldi tapasztalatok is alátámasztanak. Az ügyvezető utalt rá: leggyakrabban külföldön 300-500 kilowatt teljesítményű biogáz üzemet építenek - ez a legkifizetődőbb alkalmazás a kistérségekben. Egy kilowatt villamos energia teljesítmény előállításának beruházási költsége jelenleg Magyarországon mintegy egymillió forint. Azaz egy 500 kilowatt teljesítményű biogáz üzem beruházási költsége eléri a fél milliárd forintot. 

Magyarországon ezen üzemek elterjedése a szakértő szerint, nagy mértékben függ majd a létesítéshez igénybe vehető támogatás nagyságától. Ez a jelenlegi ismeretek szerint - kis- és középüzemeknél - 20 százalékos, míg a mezőgazdasági hasznosítás esetén akár 40 százalékos is lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Kétmillió autó fut már alternatív üzemanyaggal

A Brazíliában piacra kerülő járművek között a vegyes üzemanyaggal üzemelők részaránya már túllépett a 75 százalékon, az országban etanollal üzemelő autók száma pedig elérte a 2 milliót - közölték helyi járműipari illetékesek.

MTI Gazdaság

Konferencia az alternatív energiaforrásokról Szegeden

Az energiaszektorban érdekelt irányító és végrehajtó szervezetek külföldi és hazai képviselői tartanak előadásokat az Alternatív energiaforrások című tudományos és befektetési konferencián, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat (CSMÖK) május 24-25-én rendez Szegeden - jelentették be pénteken, a Tisza-parti városban.

MTI Tech

Hazánk számára a megújuló és az atomenergia sem igazi megoldás

Magyarország energiafüggőségére a jelenleg ismert megújuló energiaforrások és az atomenergia sem kínál hosszú távú megoldást - véli Dennis L. Meadows. Az amerikai ökológus tudós az energiahatékonyságban, valamint az energetika és a területfejlesztés összehangolásában látja pillanatnyilag a legnagyobb lehetőséget.

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát