szerző:
MTI

Mezőgazdasági reformjavaslatokat jelentett be kedden az Európai Bizottság, ezek lényege az "uniós kormány" szerint az, hogy a mezőgazdasági termelők szabadon kielégíthetik az egyre növekvő keresletet, és gyors választ adhatnak a piaci jelzésekre.

Az évtized elején elhatározott reformok módosításáról, kiegészítéséről van szó az azóta bekövetkezett világpiaci változások és az uniós bővítés nyomán. A "közös agrárpolitika további korszerűsítésére, egyszerűsítésére és ésszerűsítésére, valamint a mezőgazdasági termelésre vonatkozó még meglévő korlátozások eltörlésére" tett javaslatok szerint még jobban elválik egymástól a támogatások közvetlen kifizetése és a termelés (csak az anyatehénre, a kecskékre és a juhokra vonatkozó támogatások függhetnek a termeléstől). A várakozásoknak megfelelően tartalmazzák a kezdeményezések a területpihentetés eltörlését, a 2015-re tervezett megszüntetés előtt a tejkvóták fokozatos növelését és a piaci intervenció csökkentését. Javasolta azt is Brüsszel, hogy a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összegének egy része az uniós vidékfejlesztési alapba kerüljön át.

Az új EU-tagállamok sürgetésének eleget téve javasolta Brüsszel, hogy az unió mozduljon el az úgynevezett a történeti alapú kifizetésektől. Egyes tagállamokban ugyanis a mezőgazdasági termelők számára nyújtott támogatásokat a számukra egy adott referencia-időszakban kifizetett támogatások alapján számítják ki. A bizottság ehelyett az alapvetően átalányalapú rendszerre való áttérést sürget. Ugyancsak az új tagállamoknak tett engedményt Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos, javasolva, hogy az egységes területalapú támogatási rendszer az eredeti 2010-es elképzeléssel szemben 2013-ig maradjon hatályban.

A jelenlegi szabályok szerint a tagállamok ágazatonként a nemzeti költségvetési felső határaik 10 százalékát visszatarthatják az adott ágazatban a környezet védelme és a termékek minőségének és forgalmazásának javítása érdekében hozott intézkedésekkel kapcsolatos közvetlen kifizetések céljára. A bizottság ezt az eszközt rugalmasabbá téve azt javasolja, hogy a pénzt ezentúl ne legyen kötelező ugyanabban az ágazatban felhasználni, tehát fordítható lehessen a hátrányos helyzetű régiókban termelők támogatására és kockázatkezelési intézkedések támogatására – ráadásul a rendszer az egységes területalapú támogatási rendszert működtető tagállamok részére is nyitva állna.

Jelenleg az ötezer eurót meghaladó közvetlen támogatásban részesülő mezőgazdasági termelők számára nyújtandó kifizetéseket 5 százalékkal csökkentik, és az így keletkező pénzösszegeket a vidékfejlesztési alapba csoportosítják át. A bizottság azt javasolja, hogy ez az érték 2012-ig 13 százalékra emelkedjen. A nagyobb gazdaságok esetében pedig további csökkentések bevezetésére kerül sor (rendre további 3, 6, illetve 9 százalék az évente több mint 100, 200, illetve 300 ezer eurót meghaladó támogatásban részesülő gazdaságok esetében). Az így keletkező összegeket a tagállamok az éghajlatváltozás, a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás és a biológiai sokféleség területét érintő programok megerősítésére fordíthatják.

A javaslatcsomagban a bizottság a durumbúza, a rizs és a sertéshús esetében az intervenció eltörlését javasolja. A takarmánygabonák esetében az intervenció szintje nullára csökkenne. A kenyérgabona, a vaj és a sovány tejpor esetében pályázati eljárást vezetnének be.

Az elképzelés szerint a tagállamok gazdaságonként 250 eurós minimum kifizetési küszöböt vagy 1 hektáros minimális területi küszöböt alkalmaznának, esetleg mindkettőt. Az energiaellátás javítására is használt növények esetében Brüsszel javasolja a támogatás eltörlését. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján már utalt arra, hogy "előbb-utóbb az unió szintjén is elfogadott lesz, hogy ... meg kell állítani a szinten tartási taktikát, és növelni kell a termelést".

A miniszter szerint 2013 után is maradnak agrártámogatások, csak más jellegűek lesznek. Amíg nem egyenlítődnek ki a támogatások a régi és az új tagországok között, addig Magyarország semmilyen támogatáscsökkentéshez nem járul hozzá. Gráf József a reform jó irányú elemének nevezte, hogy a támogatások összege még akkor is országban marad, ha annak egy részét esetleg átcsoportosítják a szektoron belül.

Az új tagországok számára kimondottan kedvező, hogy a kötelező átcsoportosítás őket csak a támogatások kiegyenlítődése, 2012 után érinti – tette hozzá. Arra is utalt, hogy az EU 15 régebbi tagországa forradalmi jellegű technikai fejlesztésen ment keresztül, és ez a változás például Magyarországon most folyik, mert csak így lehet versenyben maradni. Ennek ugyanakkor kedvezőtlen következményei is vannak.

Azzal pedig , hogy az EU - önmagában egyébként helyesen cselekedve - mindig "előrerohan" a világban például élelmiszerbiztonság vagy állathigiénia terén, Gráf szerint önmagát hozza nehéz helyzetbe azokkal a versenytársakkal szemben, akiknek ezt nem kell betartaniuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Génmódosítási vita előtt az uniós agrárminiszterek

Génmódosított mezőgazdasági termékek forgalmazásának engedélyezéséről szavaznak hétfőn az Európai Unió tagországainak agrárminiszterei, de a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan várhatóan döntésképtelen marad a tanács.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az agrárkamara átlátható földbirtokviszonyokat szorgalmaz

A Magyar Agrárkamara a földbirtokviszonyok átláthatóvá tételét javasolja, és ennek érdekében több agrár-érdekképviselettel közösen javaslatot dolgozott ki a Termőföldről szóló (1994/LV) törvény módosítására, amelyet már el is juttattak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba – közölte a köztestület.

MTI Itthon

Gráf: a kabinetfőnök szülei joggal kaptak agrártámogatást

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint egyértelműen jogszerű volt az agrártámogatás, amelyet Ficsor Ádám, az agrártárca volt szakállamtitkára, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke szülei gazdasága kapott.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Agrárszektor: támogatások rosszkor, rossz helyen

A magyar gazdálkodók versenyképességét nemcsak az érvényben lévő rossz szabályozások, de a rossz helyre juttatott támogatások is csorbítják. Raskó György agrárközgazdász szerint nem a mezőgazdasági piacnyitás ellen kellene hadakozni, hanem alkalmazkodni kellene az új feltételekhez, többek között a földtörvény módosításával, a szakképzés kiterjesztésével, a marketing tevékenység javításával.

Hét nap gazdaság

Magas agrárárak

A mezőgazdasági termékek felvásárlási árai 35,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban mért értéket idén...

„A tegnap estére sem emlékszem, nemhogy a 80-as évekre” – Elefánt-lemezpremier

„A tegnap estére sem emlékszem, nemhogy a 80-as évekre” – Elefánt-lemezpremier

Kétszer tíz órára leállítják az egyik magyar bank sok szolgáltatását

Kétszer tíz órára leállítják az egyik magyar bank sok szolgáltatását

Az Országos Széchényi Könyvtárról kérdezték volna a kormányt, válasz helyett kioktatás érkezett

Az Országos Széchényi Könyvtárról kérdezték volna a kormányt, válasz helyett kioktatás érkezett

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Egymillió magyar próbált szerencsét külföldön az EU-csatlakozás óta

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Ma 85 éves Sophia Loren, és nem tud leállni a filmezéssel

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó

Két baleset is volt az M5-ösön, hatalmas a dugó