szerző:
MTI

A Budapest Bankcsoporthoz (BB) tartozó Budapest Alapkezelő Zrt. elemzői szerint sem az idén, sem 2009-ben nem fognak teljesülni a jegybank inflációs céljai, sőt úgy ítélik meg, hogy az inflációs célok elérése „belátható időn belül reménytelen”.

Duronelly Péter befektetési igazgató kijelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövő héten napvilágra kerülő inflációs előrejelzésében várhatóan emeli mind az idei, mind a jövő évre vonatkozó inflációs prognózisát. Úgy ítélte meg, hogy a jegybank ez évre vonatkozóan 6 százalék fölé emeli az éves átlagos pénzromlási előrejelzését, miközben a 2008. év végi prognózisát is 5 százalék fölé viszi.

Az igazgató szerint a monetáris tanács vagy tartja a mostani alapkamatot, vagy 25 bázispontos kamatemelést hajt végre. Az inflációs célok elérését azért nehéz kezelni kamatemelésekkel, illetve csökkentésekkel, mert az inflációs nyomás csak részben belföldi eredetű, annak forrása jórészt a világpiac változásaiból fakad. Megítélése szerint a világban véget ért a viszonylag alacsony infláció időszaka, a jegybankoknak ehhez alkalmazkodniuk kell.

Bebesy Dániel, az alapkezelő portfólió menedzsere elmondta, hogy a magyar gazdaságot továbbra is magas inflációval társuló alacsony növekedési ütem jellemzi. A világban a pénzpiacokon továbbra is feszültségek figyelhetőek meg, és a kockázati felárak a korábbihoz képest magasabb szinteken stabilizálódhatnak.

Duronelly kifejtette, hogy sok elemző szerint a nyersanyagok, így például a feldolgozatlan élelmiszerek árának jelentős emelkedése mögött a dollár, mint világvaluta nagyarányú gyengülése áll. A vezető elemző szerint azonban az figyelhető meg, hogy egy más, átlagos devizákban is mintegy 50 százalékkal emelkedtek a nyersanyagárak, köztük az olaj, az arany, az ipari fémek és a mezőgazdasági nyersanyagárak is az elmúlt öt évben. Sőt, egyes nyersanyagoknál ez az áremelkedés 100 százalékos volt öt év alatt.

Az elemzők azt valószínűsítik, hogy a világpiacon, illetve Magyarországon is tartósan emelkednek az élelmiszerárak, és ez beépül az inflációs várakozásokba. Úgy vélik, hogy az élelmiszerekre alapuló befektetések kiváló lehetőségeket rejtenek magukban már rövid távon is, ezért elindították a Budapest Agrár Alapot.

A befektetési igazgató kifejtette, hogy a lendületesen növekvő kínai és indiai gazdaság társadalmi és életszínvonalbeli, illetve az ottani fogyasztói szokásokban bekövetkező változásaként rizs helyett Ázsiában is egyre több búzát és kukoricát fogyasztanak. A fejlődő piacokon tapasztalható népesség- és gabonaétvágy-növekedés azonban csak az egyik oka annak, hogy az agrárium termékei iránt világszerte egyre nagyobb kereslet tapasztalható.

A másik jelentős tényező, hogy a magas kőolajárak gazdaságossá teszik a bioüzemanyag előállítását. Az USA-ban ugrásszerűen növekszik a „zöld üzemanyag” felhasználása – ennek használatát az Európai Unió is támogatja –, s világszerte nő a bioüzemanyagot használó járművek száma is.

A Budapest Agrár Alap 2008. május 19-étől 2008. július 4-éig jegyezhető, futamideje 3 év. A jegyzési időszak alatt a befektetők az alap befektetési jegyeihez azok névértékénél olcsóbban, napi diszkont árfolyamon juthatnak hozzá, egy befektetési jegy – diszkont nélkül – 10 ezer forintba kerül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: alacsonyabb növekedés, magasabb infláció

Elsősorban a világgazdasági körülmények romlása, az amerikai és az EU tagországok növekedési kilátásainak romlása, valamint a hitelpiaci zavarok miatt a GDP Magyarországon az idén várhatóan csak 2,4 százalékkal nő, szemben a novemberben prognosztizált 2,8 százalékkal, az infláció pedig 5,9 százalék lesz a korábban várt 4,8 százalék helyett – ismertette Veres János pénzügyminiszter szerdán a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Londonban nem okoztak meglepetést az inflációs adatok

A várakozásoknak megfelelőnek, sőt a globális inflációs környezetben viszonylag kedvezőnek ítélték londoni felzárkózó piaci elemzők a kedden ismertetett februári magyarországi inflációs adatokat, az azokból következő pénzügypolitikai pálya előrejelzésében azonban változatlanul megosztott a citybeli elemzői közösség.

MTI Gazdaság

London: távolodó 2009-es inflációs cél, 9 százalékos alapkamat

Az előző havinál valamelyest alacsonyabb áprilisi infláció ellenére aggasztónak tartják a magyarországi inflációs alapfolyamatokat csütörtökön kiadott elemzéseikben a londoni City vezető befektetési házai, amelyek szerint egyre kevésbé tűnik elérhetőnek a 2009-es inflációs cél, és változatlanul valószínű, hogy az MNB további agresszív kamatemelésre kényszerül a közeljövőben.

MTI Gazdaság

London: az infláció lassú csökkenését várják az elemzők

A teljes kosárra számolt éves infláció lassú további csökkenését várják a múlt hónapról a londoni felzárkózó piaci elemzők zöme, jóllehet az átlagon belül vannak olyan vélemények, hogy áprilisban az energiahordozók drágulása miatt kis mértékben még visszagyorsulhatott az áremelkedési ütem.

MTI Gazdaság

Az infláció 6,7 százalék volt egy év alatt

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők márciusra 6,8 százalékos 12 havi inflációt vártak.

MTI Gazdaság

Ecostat: júliusban 5,9 százalékos infláció várható

Idén júliusban a fogyasztói árak várhatóan 5,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,8 százalékkal haladhatják meg a 2007. júliusi szintet – áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.

MTI Gazdaság

MNB: az inflációs cél 2009-re 3 százalék

A Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint tartható az inflációs cél elérése, amely 2009-re 3 százalék - erről Király Júlia, a jegybank alelnöke beszélt Nyíregyházán, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezetének tisztújító közgyűlésén.

Vélemény

Ahány réteg, annyi inflációs ráta

Az infláció évek óta egyre differenciáltabban érinti az egyes társadalmi rétegeket aszerint, hogy fogyasztásukban mekkora részt képviselnek a gyorsan dráguló alapvető cikkek és szolgáltatások. Ráadásul komoly jövedelem-átrendeződés is végbemegy a társadalomban, az alacsony jövedelműek kárára. A KSH-nak is finomítania kell számításait, ha e folyamatokat valósághűen akarja tükrözni.

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás