szerző:
MTI

A magyar vállalkozásoknak csupán 2-3 százaléka foglalkozik folyamatosan és intenzíven innovációval, s körülbelül 20 százaléknál csak elemeiben lelhető fel az innováció, ami nagyon kevés – mondta Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke az innovációval foglalkozó Heti Válasz konferencián.

Pálinkás József, az MTA elnöke. Globálisan értelmezhető
© MTI - Bruzák Noémi
Nemrég még azt mondták a kutatók, hogy a laboratóriumuk a világ, de ma már fordítva igaz, az egész világ a laboratórium – figyelmeztetett a fontos változásra, a kutatás, a fejlesztés, az innováció globális voltára Bendzsel Miklós.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vitatkozott azzal a nézettel, hogy az innováció sikere a lineáris modellben rejlik. Szerinte túlzott leegyszerűsítés, és nem is igaz, hogy csak az lehet sikeres, ha az alapkutatást egy folyamatban követi az alkalmazott kutatás, a fejlesztés, a gyártás, az értékesítés. A sikeres innovációnak sok más formája lehetséges, a kutatóhelyek különben sem úgy működnek mint a vállalatok – jegyezte meg.

Ugyanakkor sürgette, hogy az akadémia ismerje meg a nagyvállalatok kutatási, fejlesztési igényeit, és ezek a cégek is legyek tisztában az akadémia tudományos kapacitásaival. Ugyanez elvárható lenne a kis és közepes cégek viszonylatában is. Bár itt megjegyezte, hogy a magyarországi kis cégek reálisan főként csak arra törekedhetnek, hogy a nagyobb vállalatok beszállítóiként legyenek részesei a nemzetközi innovációnak. Az innováció ma már elsősorban csak nemzetközi, globális szinten értelmezhető – hangsúlyozta az akadémia elnöke.

Pálinkás József szerint új források bevonásával el kellene érni, hogy az alaptámogatások fenntartásával együtt néhány területre koncentrálva – ahol a várható eredmények alapján az megéri – a szakma legjobb magyarországi és külföldi kutatóit is megfizessék.

Drajkó László a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az innovációban nem minden a forrásokon múlik. Szerinte például döntő lehet, hogy miként sikerül menedzselni azokat a 30 év alatti, szakmai elhivatottságuk alapján már-már „őrült” tehetségeket, akik még valami nagyot alkothatnak. A vállalatvezető utalt a mondásra, hogy aki 30 éves kora alatt nem talál ki semmi újat, attól már ezután se lehet ezt elvárni.

Hangsúlyozta: a tudást általában ott értékesítik ahol pénz van, és a pénz többnyire az államnál van, annál az intézménynél amelyiknek fogalma sincs a piacról, a piaci követelményekről. Ez aztán meghatározza a tudás értékesítésének hatékonyságát is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A GVH a kartellekre és az innovációra akar figyelni

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hírközléspiaci kartellek elleni küzdelem kiemelkedő feladatának teljesítése mellett, a jövőben biztosítani kívánja az erőfölénnyel való visszaélések megítélése során a befektetések védelmét és az innováció ösztönzését - tartalmazza a GVH elektronikus hírközlést érintő, 2002-től napjainkig terjedő átfogó versenypolitikai elemzése.

MTI Gazdaság

KBC: a folyamatos innováció nélkülözhetetlen a vagyonkezelésben

A folyamatos innováció az alapkezelésben kulcsfontosságú, ennek érdekében a K and H Csoport folyamatosan bővíti befektetési termékeinek körét, napjainkban már megjelentek az úgynevezett társadalmi felelősségvállalást előtérbe helyező alapok is a K and H Alapkezelő befektetési palettájában - mondta Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója.

hvg.hu Vállalkozás

Ötszázötvenmillió forint innovációs célokra

Ötszázötvenmillió forint pályázati pénzt nyert a Valdeal Innovációs Zrt. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton. A Valdeal ezt az összeget is arra fordítja, hogy létrehozzon és működtessen egy eddig Magyarországon példa nélküli, integrált innováció menedzsment modellt.

hvg.hu Gazdaság

Mekkora igény van innovációra a hazai piacon?

A Szonda-Ipsos legújabb kutatása is alátámaszt, és amely szerint a hazai fogyasztók 60 százaléka igényli az új, vagy megújult termékeket. Ezért az előállítók folyamatos termékfejlesztési tevékenységet folytatnak, amelyben egyre inkább rászorulnak a kutatócégek segítségére.

MTI Gazdaság

K+F és innováció: 500 milliárd 2013-ig

A kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs programok közfinanszírozására 2007-2013. között mintegy 500 milliárd forint forrás célirányos befektetésére lesz lehetőség - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleményben.

hvg.hu Gazdaság

Innovációs trendek Magyarországon: lecsúszunk vagy újítunk

Ha nem változik meg a vállalatok versenyképességről alkotott elképzelése, s nem építik be a cégkultúrába a folyamatos megújulás iránti igényt és igyekezetet, akkor a mind kiélezettebb globális versenyben Magyarország le fog maradni. Az állam viszont köteles támogatni az innovációt és megteremteni az ehhez szükséges inspiráló és befogadó környezetet – ez volt a hazai innovációs trendekről szervezett konferencia legfőbb gondolata.

MTI Gazdaság

A Microsoft innovációs központot hoz létre hazánkban

Az egyes országok versenyképességét igen jelentősen befolyásolja a kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységük. Egy budapesti konferencián a hazai fejlődési lehetőségeket vitatták meg vállalati, államigazgatási és tudományos szakemberek.

MTI Tech

A kormány hamarosan tárgyalja az innovációs stratégiát

A kormány hamarosan megtárgyalja az ország innovációs stratégiáját, az elkészült tervezetet a tudomány és a gazdasági élet szereplői is támogatják - mondta Lippényi Tivadar, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökhelyettese kedden a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban" konferenciasorozatának innovációról szóló rendezvényén.

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

Varga Mihály az elmúlt 9 év tapasztalataival akarja segíteni az IMF-et

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak