Tetszett a cikk?

Tovább gyengült az euró csütörtökön, miután az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően 1,0 százalékon tartotta az irányadó kamatot.

A frankfurti döntés nem lepte meg az elemzőket: a Bloomberg által megkérdezett 58 szakember mindegyike tartást valószínűsített.

Az euró a bejelentést követően tovább gyengült a dollárral szemben; negyed 3-kor az euró/dollár árfolyam 1,375 alatt mozgott a bankközi devizapiacon. A kurzus a délelőtti órákban még 1,382 fölött járt.

Az euró az év eleje óta így is közel 3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miután a piacok úgy vélik: az EKB hamarabb megkezdi a szigorítási ciklust, mint a Fed. Január 26-án Jean-Claude Trichet elnök kijelentette: az EKB minden szükséges lépést megtesz az árstabilitás biztosítása érdekében. Néhány nappal később az Eurostat arról számolt be, hogy a közös pénzt használó blokkban 2008 októbere óta nem látott szintre, 2,4 százalékra emelkedett januárban az éves infláció. (AZ EKB célszintje a „kevéssel 2 százalék alatti” fogyasztóiár-emelkedés.)

Az Európai Központi Bank bejelentése csütörtökön már a harmadik volt a sorban: korábban a román és a cseh jegybank is közölte: az irányadó ráta tartása mellett döntött.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!