szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálat hét magyar bankot érint; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került.

A Moody's leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

A hitelminősítő az indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat.

A cég saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyit is felemészthet a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájából, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.

A végtörlesztési törvény várható hatásaival a múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott. E cég  becslése szerint ha a magyar devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A Fitch múlt heti elemzése szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Mindemellett az intézkedés a Fitch Ratings szerint "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.

A Moody's Investors Service a banki felülvizsgálatok kedd esti bejelentéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor "erősen bizonytalannak" nevezte a végtörlesztési lehetőséggel élő devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem lesz képes, vagy nem akar majd csatlakozni a programhoz. A végtörlesztés ugyanis függ attól, hogy a "feszített" pénzügyi helyzetben lévő hitelesek tudnak-e elégséges készpénz-megtakarítást mozgósítani, vagy olyan bankokat találni, amelyek hajlandók forintalapú refinanszírozást nyújtani. Emellett a forintalapú hitelek átlagos kamata jóval magasabb a devizaalapú hitelekénél - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő megfogalmazása szerint a végtörlesztési jogszabály "komoly mértékű elmozdulást jelent a szerződési törvényesség elveitől". Ez - valamint a tavaly óta meghozott egyéb kormányzati intézkedések, köztük a bankokra kivetett különadó, és a hátralékos jelzálogadósok hitelfedezeti ingatlanainak visszabirtoklását továbbra is korlátozó előírások - fokozzák a hitelintézetekre nehezedő nyomást, és mind bizonytalanabbá teszik a magyar bankok rendszerszintű támogatásának valószínűségét - áll a Moody's elemzésében.

Ez utóbbival kapcsolatban a cég kifejti, hogy a magyar bankrendszer mintegy 80 százalékát külföldi bankok birtokolják. Egyes anyabankok számára a magyarországi tevékenység szélesebb körű, közép- és kelet-európai hálózat részét képezi, amelyből eredményük egy bizonyos hányada származik.

A Moody's nem számít arra, hogy az általa besorolásokkal ellátott magyarországi bankok külföldi tulajdonos bankjai "azonnal módosítanák" elkötelezettségüket Magyarország mellett. A hitelminősítő szerint azonban ezeknek a bankoknak a stratégiai prioritásaira, valamint költség-haszon meggondolásaira egyre inkább hatást gyakorolnak a kormány olyan döntései, amelyek bonyolultabbá és a külföldi befektetők számára kevésbé vonzóvá teszik a magyarországi üzleti környezetet - áll a banki felülvizsgálatok bejelentéséhez fűzött elemzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent