szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az borítékolható volt, a parlament kétharmados kormánypárti többsége elfogadta a jövő évi költségvetést. Pedig a főszámokat az utolsó pillanatban átírták, amit az államháztartási törvény alapján nem lett volna szabad. Az eredetileg tervezett helyett sokkal alacsonyabb lesz a gazdasági növekedésünk, a megszorítás viszont nagyobb, és lehet, hogy nem is elég.

A képviselők 255 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek Magyarország új központi költségvetéséről kedden hajnalban. A javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül kizárólag a független Pősze Lajos támogatta, míg a hajnali 4 óra 15 perckor sorra kerülő szavazást kiváró szocialista, jobbikos és LMP-s politikusok ellene voksoltak. A Ház kérte a jogszabály sürgős kihirdetését.

Még az utolsó pillanatban is sikerült csavart vinniük a kormánypártoknak a büdzsé tervezetébe. Orbán Viktor korábban többször jelezte ugyan, a kőbe vésett számokon nem akar változtatni, hétfőn mégis sikerült. Nem is egyszer, hanem négyszer. A költségvetési bizottság hétfő délben beadott négy zárószavazás előtti módosító javaslatot, ebből három átírta volna a bevételi és kiadási számokat, csakhogy teljesen különböző módon.

A bakira az este folyamán jöttek rá a fideszesek, ezért a költségvetési bizottság éjszakai ülése után kitaláltak egy negyedik javaslatot is: így az eredeti 14 343,6 milliárd forintos bevételi főösszegből 14 340,9 lett, a kiadási főösszeg 14 899,8 milliárdról 14 917,1 milliárdra változott. Csak a hiány maradt annyi, amennyit november végén elfogadtak: kerekítve 576,2 milliárd forint.

Mindezzel nemcsak az a baj, hogy Orbán Viktor nem tartotta be korábbi ígéretét, hanem az is, hogy törvényt szegtek. A parlament kormánypárti többsége ugyanis megsértette az államháztartási törvényt, mert olyan főösszegekkel fogadta el a büdzsét, amelyek nem egyeznek a november 29-én elfogadott főszámokkal. Az államháztartási törvény alapján a parlamentnek november 30-ig le kell zárnia a költségvetés főösszegeit, amelyek ezt követően nem változhatnak.

Orbán Viktor és Matolcsy György. Megcsinálták
©

A büdzsé elfogadását megelőző rövid záróvitában a szocialista Veres János azt kifogásolta, hogy november 30. után már nem lehetett volna változtatni a jövő évi költségvetés sarokszámain, ezt azonban - az államháztartási törvényt megszegve - mégis megtették. Az LMP-s Vágó Gábor felszólalásában közölte, a zárószavazás előtti módosító indítványok is jelzik, hogy a költségvetés megbukott, gazdaságpolitikai korrekcióra van szükség. A jobbikos Nyikos László a szerinte visszafizethetetlen mértékű, 21 ezer milliárdos államadósság és kamatai jelentette veszélyekre figyelmeztetett.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában azt mondta, a "nyugati világ nyolcvan éve legnagyobb válságát éli", amit csak az az ország élhet túl, amelyik egyszerre képes növekedni, megakadályozni a munkanélküliség növekedését, illetve képes szinten tartani, vagy csökkenteni az államadósságot és "kordában tartani" a költségvetési deficitet. Mint mondta, a 2012-es büdzsé egy irreális időkben hozott reális költségvetés. "Ez nem semmi, ez egy szép eredmény" - zárta felszólalását a tárcavezető.

Kevés maradt a grandiózus tervből

Négy hónappal ezelőtt Orbán Viktor szóvivője még azzal jelentette be a kormány által egyszerűen csak országvédelmi költségvetésnek nevezett javaslatot, hogy az az európai uniós átlag fölé emeli a gazdasági növekedést. Mára kiderült, ez csak terv maradt, hiszen az eredeti másfél százalékos növekedést fél százalékra kellett átírni, ráadásul a kormány 268 forintos euróárfolyammal számolt.

Orbán Viktor végül két hete jelentette be, hogy át kell írni a költségvetést, Matolcsy György pedig egy héttel ezelőtt mondta meg, hogyan. Habár a nemzetgazdasági miniszter 320 milliárd forintos kiigazításról beszélt, ez valójában 120 milliárd, mivel Matolcsy valószínűleg beleszámolta azt, hogy jövő szeptemberig nem nyúlhat a kormány a költségvetés tartalékaiból az Országvédelmi Alaphoz és a kamatkockázati tartalékhoz, ami a módosítások előtt összesen 200 milliárd forint volt. A maradék 120 milliárdos csomag fő elemei: 68 milliárd forintos tartaléknövelés és 52 milliárd forintos kiadáscsökkentés. A tartaléknövelés egy része a magánnyugdíjpénztárak tagdíjainak állami kisajátításából származik, a másik része jövedékiadó- és áfa-többletbevétel a jövedéki adó emelésének köszönhetően.

©

Ezzel a jövő évi büdzsében már nem sok mozgástér maradt, az egyetlen tartalék, amit még nem kötött le a kormány, a 100 milliárdos rendkívüli kormányzati intézkedésekre fenntartott előirányzat. Ahhoz, hogy a kormány tartani tudja a jövő évre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt, valószínűleg szükség lesz ez utóbbi tartalék eltörlésére is, sőt, az is lehet, hogy jövőre további megszorításokat kell foganatosítania.

Milyen lesz a jövő évi nem megszorítás?

A költségvetési kiigazítás jövőre papíron a Széll Kálmán-tervvel, a jövő évi adóemelésekkel és a jelenlegi korrekcióval együtt meghaladja az 1500 milliárd forintot, ha a kormány még mindig nem szereti is kimondani a megszorítás kifejezést. A jövő évi költségvetésnek köszönhetően megszűnnek a magán-nyugdíjpénztári befizetések, a négynapos autópályamatrica, emelkedik az áfa (25-ről 27 százalékra), a jövedéki adó, a játékadó, a munkavállalói járulék (egy százalékponttal).

Új adókat vetnek ki (baleseti adó), másokat átvariálnak, de összességében több bevétel származik majd belőlük (gépkocsik átírási illetéke, cégautóadó). Nyugdíjat csak a nyugdíjcélú befizetésekből finanszíroznak majd, de középtávon ugyanez a cél az egészségbiztosítási kasszával is, melynek büdzséjét 300 milliárddal megemelik. Igaz, ebből a rokkantellátásokat finanszírozzák. 5500 főt elbocsátanak a közszférából - piaci alapú foglalkoztatásukra járulékkedvezményt ad a kormány.

Folytatódik az szja-rendszer megváltoztatása is: kivezetik az adójóváírást, a félszuperbruttót első lépesben csak a bruttó 202 ezer forint alatt keresők körében. Azzal, hogy az efelett keresőknél megmarad a fészuperbruttó, jelentős adóbevétel marad a büdzsében, amelyből azokat fogják kompenzálni, akiknek az adóváltozások miatt csökken a fizetésük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Felújítási támogatás: néha megéri inkább magunknak végezni a munkát, még ha emiatt le is mondunk az ingyenpénzről

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids

Ingyenessé tesz egy-egy mesét karácsonyig mindennap a BOOKR Kids