szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliárdot bukhatnak a bankok a Kásler-döntés miatt az államkapitalista Magyarországon, ahol félmillió ügyfelét verte át egy szolgáltató, és ahol a csökkenő sörfogyasztás, a reklámadó miatt elsötétített képernyők valamint a továbbra is bóvli kategóriás hitelminősítői besorolás is belefér egyetlen hétbe. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

A Kúria a közismertté vált Kásler-ügyben kedden kimondta: az érintett devizahitelszerződésben az árfolyamrést előíró szerződési pontok érvénytelenek. A szerződés viszont ettől még nem lesz érvénytelen, hanem kijavítják. Fontos eleme a történetnek, hogy ez nem minden szerződésre érvényes döntés – az OTP is azt közölte, hogy ez nem precedens –, az árfolyamrés visszafizetésével legfeljebb pár tízezer forinthoz juthat egy adós, és külön kell perelnie érte a bankját. A döntéssel számítások szerint akár százmilliárdot is bukhatnak a bankok.

A héten Magyarországon tartott előadást Nouriel Roubini, a csak Dr. Végzetként emlegetett amerikai közgazdász, aki megjósolta a 2008-as válság kirobbanását. Roubini szerint Magyarország a kelet-közép-európai régió törékeny eleme, államkapitalizmus van kialakulóban hazánkban, magas a külső adósság, miközben a bankadó csak visszafogja a hitelezést.

Számlázási szabálysértés miatt összesen 6 millió forintra büntette az energia hivatal az Elmű-Émászt, miután bizonyítást nyert, hogy a két áramszolgáltató összesen több mint félmillió lakossági ügyfelét verte át tavaly év végén. A két egyetemes szolgáltató a részszámlák fizetési határidejével játszott úgy, hogy a fogyasztókat rövid időn belül két villanyszámla befizetésére kötelezték. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kimondta, hogy ezzel a saját üzletszabályzataikban foglaltaknak sem tettek eleget a cégek.

Norvégia berendelte a magyar nagykövetet a Norvég Alap körül kialakult konfliktus miatt. Bár Jeszenszky Géza elmondása szerint a találkozó baráti légkörben zajlott, de a diplomáciai figyelmeztetéssel felérő berendelés időpontja vélhetően nem véletlen. Hétfőn a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) annak ellenére ellenőrizte a Norvég Civil Alap pénzeit elosztó magyar konzorcium tagjait, hogy korábban a pénzalapot biztosító szervezet közölte: ehhez a magyar kormánynak nincs semmilyen jogalapja.

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsőben és teljes körűen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A héten felröppent a hír, hogy a jegybankba olvasztanák az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK). Az MNB ugyanakkor nem tud ilyen kezdeményezésről. A megoldással egyesek szerint visszatérhetnénk a szocializmus idején bevált gyakorlathoz.


Nem iszunk rendesen – legalább is sört biztosan nem, mert az elmúlt évben is csökkent az egy háztartásban vásárolt sör mennyisége. A GfK Hungária friss adatai szerint 2013 február és 2014 február közötti időszakban egy háztartás átlagos fogyasztása 57 liter volt, ami 4 literrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és 9 literrel karcsúbb, mint két éve.

Magyarország továbbra is bóvli kategóriában maradt a Fitchnél, pedig sokan azt várták, hogy legalább a kilátást pozitívra változtatja a hitelminősítő. A hitelminősítő szerint a magyar adósságráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.

A hét képe: A tervezett reklámadó bevezetése miatt tiltakozott az ország összes vezető tévés és internetes médiuma csütörtökön. A 15 perces szolgáltatás felfüggesztést Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője zsarolásnak tartja, és szerinte a kormány figyelmen kívül hagyja a médiabojkottot.
©

A hét mondása: "Jó étvágyat kívánok!" – üzente Szentpétervárról Vlagyimir Putyin orosz elnök a Brüsszelben nélküle összeülő G7-vezetőknek. Az újságírói kérdésre elhangzó mondat hátterében az áll, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója miatt a világ vezető hatalmainak G8 ülésére nem hívták meg az oroszokat. Vlagyimir Csizsov, az orosz EU-nagykövet azonban cáfolta, hogy Oroszországot kizárták volna a csoportból.


Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

2014 negyedik hónapjában az export és import euróban számított értéke 3,1, illetve 4,2 százalékkal bővült tavaly áprilishoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 47 millió euróval csökkent 2013 azonos hónapjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az első negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál – jelentette hétfőn a részletes adatok alapján a KSH. A márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bővült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előzetes adatok szerint – közölte KSH csütörtökön. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!