szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliárdot bukhatnak a bankok a Kásler-döntés miatt az államkapitalista Magyarországon, ahol félmillió ügyfelét verte át egy szolgáltató, és ahol a csökkenő sörfogyasztás, a reklámadó miatt elsötétített képernyők valamint a továbbra is bóvli kategóriás hitelminősítői besorolás is belefér egyetlen hétbe. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

A Kúria a közismertté vált Kásler-ügyben kedden kimondta: az érintett devizahitelszerződésben az árfolyamrést előíró szerződési pontok érvénytelenek. A szerződés viszont ettől még nem lesz érvénytelen, hanem kijavítják. Fontos eleme a történetnek, hogy ez nem minden szerződésre érvényes döntés – az OTP is azt közölte, hogy ez nem precedens –, az árfolyamrés visszafizetésével legfeljebb pár tízezer forinthoz juthat egy adós, és külön kell perelnie érte a bankját. A döntéssel számítások szerint akár százmilliárdot is bukhatnak a bankok.

A héten Magyarországon tartott előadást Nouriel Roubini, a csak Dr. Végzetként emlegetett amerikai közgazdász, aki megjósolta a 2008-as válság kirobbanását. Roubini szerint Magyarország a kelet-közép-európai régió törékeny eleme, államkapitalizmus van kialakulóban hazánkban, magas a külső adósság, miközben a bankadó csak visszafogja a hitelezést.

Számlázási szabálysértés miatt összesen 6 millió forintra büntette az energia hivatal az Elmű-Émászt, miután bizonyítást nyert, hogy a két áramszolgáltató összesen több mint félmillió lakossági ügyfelét verte át tavaly év végén. A két egyetemes szolgáltató a részszámlák fizetési határidejével játszott úgy, hogy a fogyasztókat rövid időn belül két villanyszámla befizetésére kötelezték. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kimondta, hogy ezzel a saját üzletszabályzataikban foglaltaknak sem tettek eleget a cégek.

Norvégia berendelte a magyar nagykövetet a Norvég Alap körül kialakult konfliktus miatt. Bár Jeszenszky Géza elmondása szerint a találkozó baráti légkörben zajlott, de a diplomáciai figyelmeztetéssel felérő berendelés időpontja vélhetően nem véletlen. Hétfőn a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) annak ellenére ellenőrizte a Norvég Civil Alap pénzeit elosztó magyar konzorcium tagjait, hogy korábban a pénzalapot biztosító szervezet közölte: ehhez a magyar kormánynak nincs semmilyen jogalapja.

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsőben és teljes körűen áthárították az ügyfelekre – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A héten felröppent a hír, hogy a jegybankba olvasztanák az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK). Az MNB ugyanakkor nem tud ilyen kezdeményezésről. A megoldással egyesek szerint visszatérhetnénk a szocializmus idején bevált gyakorlathoz.


Nem iszunk rendesen – legalább is sört biztosan nem, mert az elmúlt évben is csökkent az egy háztartásban vásárolt sör mennyisége. A GfK Hungária friss adatai szerint 2013 február és 2014 február közötti időszakban egy háztartás átlagos fogyasztása 57 liter volt, ami 4 literrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és 9 literrel karcsúbb, mint két éve.

Magyarország továbbra is bóvli kategóriában maradt a Fitchnél, pedig sokan azt várták, hogy legalább a kilátást pozitívra változtatja a hitelminősítő. A hitelminősítő szerint a magyar adósságráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.

A hét képe: A tervezett reklámadó bevezetése miatt tiltakozott az ország összes vezető tévés és internetes médiuma csütörtökön. A 15 perces szolgáltatás felfüggesztést Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője zsarolásnak tartja, és szerinte a kormány figyelmen kívül hagyja a médiabojkottot.
©

A hét mondása: "Jó étvágyat kívánok!" – üzente Szentpétervárról Vlagyimir Putyin orosz elnök a Brüsszelben nélküle összeülő G7-vezetőknek. Az újságírói kérdésre elhangzó mondat hátterében az áll, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója miatt a világ vezető hatalmainak G8 ülésére nem hívták meg az oroszokat. Vlagyimir Csizsov, az orosz EU-nagykövet azonban cáfolta, hogy Oroszországot kizárták volna a csoportból.


Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

2014 negyedik hónapjában az export és import euróban számított értéke 3,1, illetve 4,2 százalékkal bővült tavaly áprilishoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 47 millió euróval csökkent 2013 azonos hónapjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az első negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál – jelentette hétfőn a részletes adatok alapján a KSH. A márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bővült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előzetes adatok szerint – közölte KSH csütörtökön. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiszúrt az utasokkal, 150 milliós bírságot kapott a Ryanair a budapesti kormányhivataltól

Kiszúrt az utasokkal, 150 milliós bírságot kapott a Ryanair a budapesti kormányhivataltól

Itt a zöld rendszámos új VW Golf GTE, ami olyan erős, mint a GTI

Itt a zöld rendszámos új VW Golf GTE, ami olyan erős, mint a GTI

„Hívjatok csak Harrynek” – kérte Harry herceg egy konferencián

„Hívjatok csak Harrynek” – kérte Harry herceg egy konferencián