szerző:
hvg.hu

Soha nem akartak még annyian elmenni Magyarországról, mint most, haláltusáját vívja az ország második legnagyobb húsipari cége, amelyben az állam keze is vastagon benne van, Orbán Viktor veje pálinkafőzdés céghez csatlakozott, Habony Árpád Londonban alapított céget, a Telekom is bedobta a törölközőt a lakossági gázszolgáltatási piacon, előálltak a kedélyjavító és a paksi projektet erősítő költségvetéssel. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Július végével megszünteti a Magyar Telekom a lakossági gázszolgáltatást. A rezsicsökkentés betett nekik is. Pár hete az E.On lépte meg ugyanezt. Az állam lassan magára marad, és viheti tovább a veszteséges üzletágat. A Főgáz ügyfelei lesznek, akiknek ez nincs ellenére, aki nem akarja, kereshet magának másik gázszolgáltatót. Az állam olyan helyzetbe lavírozta magát, ahonnan nem tud jól kijönni: gázárat kéne emelnie, de akkor meg hogyan farol ki a “rezsicsökkentések kormánya” az olcsó energia ígéretéből?

Önt a gázszolgáltatással kapcsolatban az érdekli a legjobban, hogy...


A kormány előállt az óvatos kedélyjavítás és a paksi projekt felfuttatásának költségvetésével. A lehető legszélesebb körben oszt pluszpénzt az embereknek az Orbán-kormány, még ha egyenként nem is kapnak sokat. Így igyekeznek megállítani a népszerűségvesztést. Az egykulcsos szja mérsékléséből 4 millió magyar profitál, de az Orbánnak oly kedves stadionépítés, közmunka, és a paksi atomerőműves projekt sem szorul háttérbe, sőt utóbbira jövőre már bő 100 milliárd forint megy. A közszolgák jóindulatát béremeléssel próbálják megvenni a 2016-os költségvetésben. Eközben a költségvetési hiány soha nem volt még olyan kicsi, mint amit jövőre belőnek. És a jövő évi adócsomaggal is előrukkoltak, amelyben egyetlen tehernövelés mellett pár adócsökkentés.

No, mi történt, hogy egyszer csak van pénz ennyi mindenre?

A hét képe: jövőre átlagosan 2000 forittal növeli a nyugdíjakat a kormány. Az 1,6 százalék kevesebb, mint az idei emelés volt (1,8%), csak a várható infláció szintjét éri el.
©

Mozgásba lendül a paksi atomerőműépítési projekt. A jövő évi költségvetésből az idei 28 milliárd forint többszörösét, 113 milliárd forintot szán a kormány ez előkészületekre. Lázár János belengette azt is, hogy már jövőre elkezdjük felvenni az orosz hitelt. Kiválasztották a Paks II vezérigazgatóját - az Alkotmánybíróság elnökének volt titkára, Bán Tamás lett az. Eközben az egész kormányzati akciót teljesen más megvilágításba helyezte Perger András.

Fogadjunk, felfogta már, hogy a kormányzati "olcsó áram" ígérete és a Paks II, mint “az évszázad üzlete” miről szól valójában?!


Az ország második legnagyobb húsipari cége a haláltusáját vívja: a Surjány Hús Kft. csődvédelembe menekült. Egy olyan magyar cég sorsa forog kockán, amely több mint 600 dolgozót foglalkoztat, de egy éve még 1000 felett volt az alkalmazottainak száma. 21 éve működik, rendre nyereséget termel, és elég furcsa körülmények között roggyant meg. Az állam az elmúlt években több nagy húsipari nagyágyút is kisegített, milliárdokat tolt be a szektorba, az uniós szabályok megkerülésével eltorzította a piaci viszonyokat, de ez a vállalkozás nem kapott segítséget. Sőt, a nehéz helyzetet éppen az okozhatta, hogy hitelkérelme mögül kifaroltatták az állami garanciát. Az a hír járja a piacon, hogy a távolban feltűnik Mészáros Lőrinc.

Miért következhetett be ez?

Orbán Viktor legbelső köréhez tartozók is zsizsegnek. Tiborcz István, a kormányfő veje igazgatósági tag lett egy, fő tevékenységeként desztillált szeszes italt gyártó cégben. Orbán Viktor tanácsadója, Habony Árpád idén márciusban Londonban céget alapított, amelybe részt vállalt Arthur J. Finkelstein, az ismert amerikai politikai tanácsadó, aki korábban részt vett a Fidesz kampányában is. Ennek a nemrég alapított cégnek az egyik vezetője pedig a Századvég egyik vezető elemzője lesz.

Az üzenet a következő:


Potom 165 milliárd forintra taksált vagyonával a 100 leggazdagabb magyar listáját még mindig Csányi Sándor OTP-vezér vezeti, de Bige László és Várszegi Gábor is felkerült a dobogóra. Simicska Lajos először szerepel a Napi.hu Top 100-as listáján, ő a 10., Mészáros Lőrinc a 86. A MET gázkereskedő és az elektronikus útdíjrendszer is milliárdossá tett embereket. Hatmilliárd forint alatt nem lehetett bejutni az elitklubba. Orbán Viktornál nincs befolyásosabb.

Ebből a listából legkevésbé azt hiszem el, hogy…


Soha nem akartak ennyien elmenni Magyarországról, mint most - olvasható ki a Tárki kutatóintézet legújabb felméréséből. Annak ellenére, hogy tavaly még csökkent a migrációs potenciál, idén a kivándorlást fontolgatók száma az 1993-as csúcsot is megdöntötte. A kivándorlás gondolata elsősorban a férfiakat munkanélkülieket, a fiatalokat, a szavazási hajlandóságot nem mutatókat, a bérelt lakásban élőket és a roma származásúakat foglalkoztatja. Az is kiderült, hogy továbbra is Ausztria, Németország és Nagy-Britannia a legnépszerűbb célország.

Az első gondolata most az, hogy...

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Ha a cikkre az ismerősei figyelmét is felhívná, akkor a "Megosztom"-ra is kattintson! A közösségi oldalon plusz tartalmakat is talál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a "választáson"

Egy ellenzéki képviselő sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a "választáson"

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Átlépte a lakosság készpénzállománya az 5000 milliárd forintot

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Hongkong végleg elsüllyedhet az erőszakban

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Hajós András Dalfutárja szállítja a Sziget himnuszát

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója

Nagy segítség lesz a Google Maps új funkciója