szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője állítólag Tokajban szerzett egy nem is olyan kicsi, de feltétlenül jónak mondható borászatot, Garancsi István cége pedig az egyik legjobb budapesti telken kezdheti építeni jókora toronyházait. Csányi szemet vetett a Tescóra, de visszafogta magát, a Fitch pedig megtette azt, amire az Orbán-kormány már oly régóta vágyott: felminősítette az országot. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Orbán Viktor barátja és a nemzet gázszerelőjéről, Mészáros Lőrincről épp csak híre kélt, hogy berúghatja az ajtót a szálloda iparba, máris újabb vásárlási területen bukkant fel a céghalmozó felcsúti polgármester neve. Hivatalosan ugyan péntekig nem jelentették be a tulajdonosváltást, de Mészáros érkezését állítólag már közölték a Dereszla Pincészet dolgozóival. A több mint 50 hektáros, kompletten felújított, hosszú évek óta nyereséges, sőt: külföldön is terjeszkedő, és még a pezsgő üzletben is sikeres cégcsoport eladása még a jól értesülteket is meglepte Tokaj-Hegylaján. Az akár 3 milliárd forintot is érő cég vételára nem ismert, ahogyan az sem, hogy Mészáros Lőrinc miért venné meg magának éppen ezt a vállalkozást.

Nevezzen meg olyan területet, ahol Mészáros Lőrincnek nincs (még) érdekeltsége!

Kiderült, hogy Budapest legjobb fekvésű, eddig beépítetlen telkén, a Kopaszi-gátnál óriási lakóházak és irodaingatlanok épülhetnek, miután az Adept dán várostervező iroda bemutatta a fejlesztés terveit. Az 56 hektárt birtokló cég január elején került Garancsi István egyik cégének, a Market Asset Management Kft-nek a tulajdonába. A terület megvásárlásához az állami Eximbank 52 millió eurós, azaz 16,5 milliárd forintos hitelt nyújtott, nemrégiben pedig a kormány még azzal is kisegítette a nagyvállalkozót, hogy kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. Garancsi István, a Videoton tulajdonosa egyébként Orbán Vktor jó barátja, az Elefántcsontpart elleni válogatott focimeccsen is igen illusztris társaság tagjaiként közösen szurkoltak a VIP-páholyban.

Mi lesz a lakópark különlegessége?

A hét képe: Mégsem ússza meg a Quaestor-ügyet Tarsoly Csaba: a bíróság korábban május 31-ig adott határidőt az ügyészségnek arra, hogy a bróker ellen összeállított 1548 oldalas vádiratban jelöljék meg, mely bizonyítékok mely bizonyítandó bűncselekményhez kapcsolódnak. Ellenkező esetben - mivel nem tudnak eljárni az ügyben - megszüntetik az eljárást. Az ügyészség korrigált..
©

Már Budapesten vannak az első kocsik a 3-as metró Oroszországban felújított szerelvényei közül. A hétfőn még a szlovák lengyel határon veszteglő, a Mityiscsinszkij üzemből a saját lábán, vontatva érkező metrókocsikat (melyeket a lengyel graffitisek kicsit ki is pingáltak) csak három hét múlva avatják fel - akkor, amikor a moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin is megérkezik. A tavaly, botrányoktól nem mentesen lezavart közbeszerzési eljáráson nyerte el az orosz Metrowagonmash a tendert; a 30 éves garanciával történt felújítás több mint 60 milliárd forintba kerül.

Belenyugodott már, hogy új szerelvények helyett, csak felújítottakkal utazhat majd az M3-as vonalon?

Az önkormányzat megpróbálja kitenni a Budai Várban közel 200 éve működő patinás Ruszwurm cukrászdát – írta szerdán a Kettős mérce blog. A tulajdonos Szamos Miklós a Facebook-oldalán múlt héten arról számolt be, hogy hatósági erővel megszüntették a cukrászda teraszát, amely már ősidők óta működött. 2011-ben az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan bérleti díját 120 ezer forintról felemelték közel egymillióra, majd hosszas huzavona után idén június 20-án végleg megszüntetik a Ruszwurm bérleti viszonyát. A Budavári Önkormányzat ellenben közölte, a továbbiakban is cukrászdaként fog üzemelni a Ruszwurm, de nem kaphat közterület-foglalási engedélyt olyan vállalkozás, amely jogi vitában áll az önkormányzattal. A közlemény szerint 2011-ben egy felülvizsgálat állapította meg, hogy egyes, határozatlan időre kötött szerződések igen előnytelen feltételeket tartalmaznak, ezért született képviselő-testületi döntés a határozatlan idejű szerződések határozott idejűvé alakításáról, valamint a bérleti díjak megemeléséről. A közlemény szerint a cukrászda a régi szerződés alapján 6900 forint bérleti díjat fizet négyzetméterenként egy évre, míg a többi bérlő 47 ezer forintot.

Mi van a háttérben?

Eladták a Class FM-et működtető társaságot, az Advenio Zrt.-t. A társaságban 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Sláger Rádió Zrt. A Class FM-en a hírek szerint egyelőre nem terveznek változásokat, ráadásul a rádió frekvenciaengedélye lejár ősszel. A 2009-es frekvenciapályázatokig két országos kereskedelmi rádió működött itthon, a Danubius Rádió és a Sláger Rádió. A frekvenciacsomagjaikra kiírt pályázaton mindkét társaság elindult, de vesztettek, és mindkét nagy multú rádió elhallgatott. A Sláger helyén a Neo FM szólalt meg, de nem volt hosszú életű, anyagi problémák miatt 2012 végén megszűnt, frekvenciái a közmédiához kerültek. A Danubiust a Class FM váltotta, ennek tulajdonosát, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Advenio Zrt.-t adták most el.

Mit dúdol most Simicska Lajos?

Noha ötletként felmerült, hogy az OTP megvenné a Tesco közép-európai leányvállalatát, a tervtől Csányi Sándor állítólag nem azért állt el, mert rászóltak volna Orbánék.  Az OTP a hivatalos válaszában azt írta, hogy már a ”gondolkodás korai fázisában kiderült, hogy a kiskereskedelmi szektor irányába tervezett kitettségünkhöz képest aránytalanul nagy terhet és kockázatot jelentene az akvizíció, így tárgyalásokra már nem is került sor".

Elhiszi, hogy Orbánnak ez egy telefonjába kerülhetett?

Hiába minősítette fel az országot a Fitch, ez csak kis hatással volt a magyar állampapír- és forintpiacra. A hitelminősítő lépése után négyhavi mélypontról, 317-es szintről 315-ig kapaszkodott a forint az euróval szemben, hétfőn azonban már a felminősítés előttinél is gyengébb volt. A Világgazdaság szerint a Fitch mellett egy másik hitelminősítőnek is befektetésre kellene ajánlania Magyarországot, hogy a külföldiek több magyar állampapírt vegyenek. Sok alapkezelőnél ugyanis az a kritérium, hogy legalább két befektetési kategóriájú minősítéssel rendelkezzen az adott hitelpapír.

Orbánék pezsgőt bontottak?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből

A Magyar Nemzet szerzője szerint az nem elég, hogy Borkai kilépett a Fideszből