Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, a kormány egyelőre beéri azokkal az eszközökkel, amelyeket Brüsszel felajánlott a Nyugaton és Közép-Európában kapható élelmiszerek kettős minőségének megszüntetésére. Kár, hogy ezek inkább a gyártók kezébe adnak fegyvert, nem a silányabb zacskósleves miatt tiltakozó politikusoknak.

Mégsem terjeszti az Országgyűlés elé a kormány azt a törvényjavaslatot, amely előírná az élelmiszerek gyártóinak, hogy tüntessék fel termékeik címkéjén, ha országonként eltérő azok összetétele – értesült a hvg.hu. A hosszú idő óta Brüsszelben parkoló javaslat visszavonása kudarc, hiszen az előírás csodafegyver lett volna az élelmiszerek kettős minősége ellen indított hadjáratban.

Maga a hadjárat februárban kezdődött, amikor a Magyar Idők egy két évvel korábbi, Szlovákiában lefolytatott vizsgálatot húzott elő a fiókból. Abból az derült ki: ugyanazon termékek más minőségben voltak elérhetők a szlovákiai és az ausztriai élelmiszerüzletekben. A Földművelésügyi Minisztérium akkor sebtiben meg is rendelt egy hasonló vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivataltól, amely már márciusban szállította az eredményeket, a tárca pedig a lesújtó következtetést: a magyarokat „silány minőségű élelmiszerekkel etetik a multicégek”.

A sötét 50 árnyalata: blődségek az élelmiszer-svindlit leleplező füzetekben

A Földművelésügyi Minisztérium nyilvánosságra hozta a február 20-án bejelentett - de akkor már zajló - külföldön (Ausztria, Olaszország) és itthon beszerzett élelmiszereket összehasonlító vizsgálatának eredményeit. A négy füzetből álló, összesen 200 oldalas 2017 termékösszehasonlítás nevű kiadvány - amit a szerdai sajtótájékoztatón osztogattak, és a gyártók és forgalmazók is megkapják - helyenként egészen bizarr megfogalmazásokat is tartalmaz.

A Nébih márciusi – és augusztusban, más termékekkel megismételt – vizsgálatából azonban ez alig olvasható ki, sőt, bizonyos esetekben nem is ugyanaz a termék szerepel az összevetésben. A gyártók ugyanakkor arra sem mulasztották el felhívni a figyelmet, hogy a tesztek nem megfelelő laboratóriumi körülmények között történtek, ráadásul titokban. Azt ugyanis nem közölték sem a feldolgozókkal, sem a lakossággal, milyen termékekre irányulnak a vizsgálatok.

Felvágott vizsgálata közben
©

A válasz nem sokáig váratott magára, a kormány májusra állított össze egy jogszabálytervezetet, amely arra kötelezte volna a multinacionális cégeket, hogy ha Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaznak egy terméket, de az a két (vagy több) helyen összetevőit tekintve eltérő, akkor azt a csomagoláson jelezniük kell.

Nem arról lenne szó tehát, hogy elvárnák a cégektől az azonos minőséget, és azt sem állította a javaslatot előkészítő tárca, hogy hazugságon érte volna a gyártókat. Csupán egy új, a fogyasztók számára sok segítséget nem jelentő pluszinformációval akarták kiegészíteni az összetevők, allergének, tápérték stb. ma is terebélyes listáját.

Amíg azonban a kormányzati nyilatkozatokhoz csak ki kell állni a sajtó elé, a szabályozáshoz már az EU jóváhagyása is szükséges, a címkék tartalmára vonatkozó előírások ugyanis uniós hatáskörbe tartoznak. Így került brüsszeli notifikációra a javaslat.

Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára augusztus végén még a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: heteken belül kiderülhet, hogy Brüsszel áldását adja-e a magyar javaslatra.

A nyilatkozatot követő hetekben azonban egészen más történt: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évadnyitó, az unió helyzetéről szóló beszédében segítséget ígért a kettős minőség miatt panaszkodó kelet-közép-európai országoknak. A politikus úgy fogalmazott: „a szlovákok nem érdemlik meg, hogy kevesebb hal legyen a halrudacskáikban, a magyarok sem, hogy kevesebb húst kapjanak az ételekbe, a csehek pedig kevesebb kakaót a csokoládéba”.

Juncker nem csak a közép-európai országok lelkét simogatta, hanem konkrét javaslatokkal is előállt. Ezek azonban nem a gyártók büntetését irányozták elő, hanem azt, hogy egységes szempontok alapján tudják vizsgálni a termékeket. Vagyis igazából azt teljesítik, amit a gyártók elvárnak, és a fogyasztóvédők, az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó hatóságok kezébe adnak majd új eszközt. Ezeknek – köztük a Nébihnek – ugyanis jelenleg arra sincs jogosultsága, hogy egy másik uniós tagállamban beszerzett termék minőségét ellenőrizze – márpedig az idei két nagy teszt lényege éppen ez volt.

Élelmiszerek egy hipermarket futószalagján
©

A címkézés megváltoztatása viszont nem került szóba, sem a bizottsági javaslatok között, sem a kormány nyilatkozataiban. Úgy tudjuk azonban, hogy egy a napokban rendezett zártkörű fórumon az FM egyik politikusa elmondta: nem ért célt Brüsszelben a kormány, így a májusban beígért javaslatot nem terjesztik az Országgyűlés elé.

Most megkerestük a Földművelésügyi Minisztériumot azzal kapcsolatban, mi lett a sorsa a javaslatnak, a tárcától kapott, alább idézett válaszban azonban erről nem esik szó.

„Az Európai Bizottság vezetői végre beismerték azt, hogy a kettős mérce igenis létezik az unió élelmiszerpiacán. Az elmúlt hónapokban a V4 országok minden fórumot, lehetőséget kihasználtak arra, hogy közösen jelezzék a problémát az európai illetékeseknek. Jean-Claude Juncker is kijelentette elfogadhatatlannak tartja, hogy a kelet-közép európai országok lakóit másodrangú polgárként kezeljék a nagy élelmiszergyártók és pénzügyi forrást biztosítanak a kettős minőségű élelmiszerek vizsgálatára.

A jelenség létezése már nem kérdés, annak kiterjedését méri fel a bizottság széleskörű vizsgálati programja, melynek eredményeit bizakodva várjuk. Mi továbbra is kiállunk a magyar vásárlók érdekeiért, mindent elkövetünk, hogy megszűnjön a kettős mérce.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály