Molnár Csaba
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?

A multik "ideöntik a vackot"-botrány legújabb fejleménye a most zajló Nébih-vizsgálat. A kormány sokat fog beszélni erről, de jogi következménye aligha lesz, amúgy nem is hivatalos.

  Erre a hétre ígérik annak a vizsgálatnak az első eredményeit, amelyet a napi fogyasztási cikkek körüli nemzetközi felfordulás miatt kezdeményezett a kormányzat. A vizsgálatok részleteiről nem lehet sokat tudni. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár – feltehetően annak hatására, hogy az előző, két évvel ezelőtti ellenőrzés során voltak, akik megkérdőjelezték az eredmények komolyságát – annyit azért elárult, hogy szigorú kritériumok alapján, akkreditált laboratóriumokban végzik a vizsgálatokat.

Mennyire elfogulatlan a vizsgálat?

A Nébihhez intézett, a vizsgálat részleteivel kapcsolatos kérdéseinkre azt a választ kaptuk a múlt csütörtökön, hogy “a jövő hét második felére várhatóak az eredmények. Addig szíves megértését és türelmét kérjük.” Továbbra is nagy tehát a titkolózás.

Annyit azért tudni lehet, hogy a piac két nagy szereplője, a Wessling és a Bálint Analitika közül egyik sem vesz részt a vizsgálatban, de azok a kisebb laborok sem kaptak megbízást a projektben, amelyek nevük elhallgatását kérve nyilatkoztak lapunknak.

Így csekély kockázat mellett kijelenthető, hogy az államtitkár által említett laboratóriumok valószínűleg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laborjai – amelyek amúgy formálisan a hivatal által alapított vállalkozáshoz, a Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-hez tartoznak.

“Nem akkreditált laboratóriumban vizsgáltatni értelmetlen is lenne, és ezek mérsékelt hitelességük miatt ma már kiszorulóban is vannak a piacról” – mondta lapunknak Szigeti Tamás, a Wessling Hungary üzletfejlesztési igazgatója. (A Wessling is szerepel a Nemzeti Akkreditáló Hatóság {NAH} által akkreditált laborok listáján.) Ezzel mondjuk, az is kiderül, hogy az államtitkár a kijelentésével eléggé kézenfekvő dologra utalt. Arra, hogy jogkövetkezménnyel – például pénzbüntetéssel vagy polcról levétellel – járó vizsgálatokat csak akkreditált laborokban lehet végezni. Létezik az a műfaj is, hogy laikusokkal is végeztetnek vizsgálatokat, kedveltségi teszteket, de ezek eredményeit jellemzően a gyártmányfejlesztés során haszálják fel.

Képünk illusztráció
©

Szétnéztünk a hazai akkreditált laboratóriumi piacon. A Nemzeti Akkreditáló Hatóság szerint 52 élelmiszerek vizsgálatára akkreditált labor működik, amelyek elvileg szóba jöhetnek egy ilyen vizsgálatban – közülük 13 tartozik a Nébihhez. A gyakorlatban ez messze nem jelenti azonban azt, hogy az összes ilyen labor biztosan szóba is jöhet. A laborok akkreditációja ugyanis szólhat vizsgálatra, mintavételre és kalibrálásra, illetve e három bármilyen, részleges vagy teljes kombinációjára.

Elképzelhető például, hogy egy labor akkreditált párizsi felvágott vizsgálatára, de nem akkreditált száraztésztáéra.

A mintákat a vizsgálathoz “méréskész” állapotba kell hozni (jellemzően fel kell darabolni vagy pépesíteni), ami az egyes kategóriáknál jelentősen eltérő lehet.

A pontos hatásköröket minden labor esetében a NAH által kiállított akkreditációs okiratban fektetik le. Az összes kategória pedig a hatóság honlapján található, a szakma által csak “háromhasábosnak” nevezett táblázat bal hasábjában (vigyázat, emberpróbáló olvasmány). Ezen kívül a mérni szándékozott komponensek alapján is lehet különbség akkreditáció és akkreditáció között.

Képünk illusztráió.
©

A hatóság nem hatósági mintavétele

A most vizsgált mintákat a közlések szerint Ausztria mellett több nyugat-európai országból szerezték be. Mivel a Nébihnek más uniós tagállamokban nincs jogosultsága a hatósági mintavételre, ennek megfelelően az összehasonlító vizsgálat során a termékek beszerzése nem hatósági mintavétellel történt, mégha a hatóság emberei vásárolták is azokat, ahogy a Nébih írta nekünk: ”Valamennyi terméket a Nébih munkatársai szerezték be, maradéktalanul betartva a vonatkozó szabályokat, előírásokat.”

Például fokozottan figyeltek a termékkörnek megfelelő szállításra és a hűtési lánc folytonosságára. Az eddigi bejelentések mintegy száz termékről szólnak, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez a szám a konkrét termékekre, a mintákra vagy termékcsoportokra vonatkozik.

“Egy termékből legalább 5-8 mintadarab szükséges ahhoz, hogy szakmailag vállalható véleményt lehessen alkotni” – mondta lapunknak Miskucza Mária, a legnagyobb, több mint 100 fővel működő magyar tulajdonú akkreditált labor, a Bálint Analitika élelmiszer-analitikai osztályának vezetője. A vizsgálati mintaszámok növelésével biztonságosabbá válik a gyártási hibák okozta eltérések kiszűrése. Vizsgálati iránytól függően a 100-as vizsgálati mintadarab sem túlzás. A munka rendkívül szerteágazó, de leglátványosabb mozzanata kétségkívül a sokat emlegetett érzékszervi vizsgálat. Amikor a mintadarabokat szag, íz, szín, tapintás, állag és hőérzet alapján vizsgálják. Elsőként a szag alapján, ha ott "nem megy át", már meg sem kóstolják.

"Volt már olyan mintadarabunk, amit már a szaga alapján kiszórtunk"

– erősíti meg a mondottakat egy másik, nagy tapasztalattal rendelkező vizsgálati szakember. Az érzékszervi vizsgálatot jellemzően megelőzi a mikrobiológiai, hogy már ott kiszűrjék az esetleges fertőzött darabokat.

Az érzékszervi eredményeket, azt, hogy hogyan kell pontozni, nagyon részletes magyar és nemzetközi szabványok szabályozzák. A vizsgálóbizottságok páratlan számú kiképzett tagból állnak, akik 0 és 5 között pontoznak. "Fontos hangsúlyozni a kiképzettséget, mert ezek a szakemberek nem a saját ízlésük alapján pontoznak, tehát ki lehet zárni annak hatását, hogy valami ízlik-e nekik, vagy szeretik-e. Megfelel-e a szabványoknak, vagy nem felel meg, ez a fő kérdés."

Az előírások alapján az érzékszervi tulajdonságok a kémiai komponensekhez hasonlóan objektív módon vizsgálhatóak – mondja Miskucza Mária. A termék szabványnak való megfelelőségéhez éppen úgy bizonyos határok között kell mozogniuk ezeknek az értékeknek, mint az egyéb kémiai paramétereknek. Vannak minták, amelyek a szabványon belül jobban teljesítenek, és vannak, amelyek kevésbé. Sarkítva úgy is fogalmazhatunk, hogy egy kenőmájas kaphat 2 pontot, miközben egy másik 4-et.

A gyártott termékről gyártmánylapnak kell készülnie, amelyen technológiai, kémiai összetételi adatokat, továbbá az érzékszervi és tárolási előírásokat is fel kell tüntetni. A gyártmánylap biztosítja az azonos minőségű termék előállítását.

©
Mennyibe kerül a vizsgálat?

Persze ez is sok mindentől függ, nehéz komplex átlagárat meghatározni. Alsó hangon egy termék mikrobiológiai megfelelési vizsgálata 10-15 ezer forint, az energiatartalom ellenőrzése 50-60 ezer forintba kerülhet (itt is sok szempont játszik, ami befolyásolja a költségeket, fontos-e például a telített és telítetlen zsírok mennyiségét is vizsgálni, vagy sem). Vizsgálják ezeken kívül a minőséget ugyan befolyásoló, de nem kötelezően feltüntetendő anyagok jelenlétét, valamint az érzékszervi tulajdonságokat. A piac egyik kisebb szereplője szerint egy viszonylag egyszerű új termék, mondjuk keksz forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatok díja nagyon könnyen hat számjegyű összeget is elérhet.

Azt mondanak, amit akarnak

A hatósági laborok vizsgálati stratégiája nem nyilvános. Az elkészült jegyzőkönyv is titoknak számít, amelybe a megbízón kívül senki sem tekinthet bele, ha mégis, csak a megrendelő hozzájárulásával. A hvg.hu kikérte a két évvel ezelőtti vizsgálat jegyzőkönyvét a Nébih felettes szervétől, a földművelésügyi tárcától, válasz azonban nem érkezett. 

A kormányzat tehát elvégeztethet bármekkora vizsgálatot, nagyjából azt mond, amit akar. Ha találnak valami komoly hiányosságot a laborok az egyébként a multik által is bevizsgáltatott termékekben, az jól jöhet a kormányzatnak kommunikációs szempontból. Ha nem, akkor meg nyugodtan lehet mondani valamire, hogy “silányabb”, “édesebb” vagy “kevésbé krémes”, ezek nem értelmezhetőek szabályozási kategóriaként, különösebb rizikó nélkül lehet azonban felkorbácsolni a multiellenességet.

“Fontos hangsúlyozni, hogy jelen vizsgálat célja a jelenség (vagyis a keleten és nyugaton árult termékek eltérő minősége) létezésének feltárása, nem pedig a konkrét termékek ellenőrzése” – közölte a Nébih a mostani vizsgálatról.

Volt már ilyen próbálkozás amúgy, de az nem nagyon jött be. Semmilyen élelmiszer-biztonsági kockázat nem mutatkozott ugyanis a Nébih tájékoztatása szerint azzal a 24 osztrák élelmiszerrel kapcsolatban, amelyeket nemrég egy célellenőrzéssel vizsgáltak meg abból a szempontból, van-e különbség a magyar és az osztrák fogyasztóknak szánt termékek között. A Nébih érzékszervi jellemzőkben, élvezeti értékben talált különbséget, arról azonban nem szóltak a híradások, hogy ezek túlértek volna a határértékeken.

Eléggé izzadtságszagúnak tűnik tehát ezzel csuklóztatni a multikat, hiszen a szóban forgó és nem forgó termékeket nem ők gyártják, hanem európai, esetleg Európán kívüli élelmiszer-ipari gyárak, amelyek földrajzi elhelyezkedését elsősorban megtérülési szempontok határozzák meg. Amely gyáraktól a nemzeti láncok (például a CBA) éppúgy rendelnek, mint a külföldi tulajdonban lévők. Nagyon erőltetetten persze elő lehetne venni a saját márkás termékeket, de ezeket meg sem említették az egész eddigi balhéban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra