szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amíg szinte egész Európa csökkenti az állami alkalmazottak számát, nálunk egyre több ember dolgozik az államnak.

Egyre több magyart foglalkoztat az állam – derül ki az Eurostat most kiadott adataiból. Már az ezredfordulón is jóval több magyarnak volt az állam vagy egy önkormányzat a munkaadója, mint amennyi a mostani EU-tagállamok átlaga, de azóta csak nőtt az arányuk, 19-ről 22 százalékosra. Ez most az unió ötödik legmagasabb aránya, csak Svédország, Dánia, Finnország és Észtország előz meg minket.

Egyetlen ország volt csak, amelyben 2000 és 2016 között jobban nőtt volna az állami alkalmazottak aránya, mint nálunk, mégpedig Románia.

©

Nem meglepő, hogy a lista élén északi országok állnak, ott hagyományosan nagy foglalkoztató az állam, igaz, még ott is csökken azért a közpénzből foglalkoztatottak aránya. A legkevesebb dolgozót a német, a luxemburgi és a holland állam alkalmazza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Oltóközpont nyílik a párizsi Disneylandben

Oltóközpont nyílik a párizsi Disneylandben

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad