szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Jean-Luc Mélenchon, a francia szélsőbaloldali populisták vezére Olaszország támogatására szólított fel a nagy költségvetési vitában Brüsszellel szemben. A római populista kormányzat olyan költségvetési tervezetet nyújtott be, melyet az Európai Unió brüsszeli bizottsága csakis visszautasíthatott.

Miközben Itália államadóssága meghaladja a GDP 131%-át, a populista kormányzat az állami kiadások jelentős növelését tervezi. Mindez 2,4%-os költségvetési hiányt jelent a GDP-hez viszonyítva- mely az elmúlt évtizedben csaknem stagnált Itáliában. Az 1400 milliárd eurós államadósság viszont folyamatosan növekszik.

Az euróövezet nem lehet meg Olaszország nélkül és Itália sem élhet euro nélkül

Ezt hangsúlyozta Rómában Pierre Moscovici. Az Európai Unió pénzügyi biztosa megpróbált közvetíteni a populisták vágyálmai és az eurozóna gazdasági realitása között. Nem sikerült. Matteo Salvini, a római kormányzat erős embere, elutasította a közvetítési kísérletet. Sőt, Brüsszelt azzal vádolta meg, hogy miatta áll ilyen rosszul Itália. Egy nagy élelmiszer-ipari tanácskozáson pedig kijelentette, "csak olasz élelmiszert veszek és eszem. Nem azt a szemetet, melyet az EU beenged". Az Európai Unió jelen lévő biztosa hazugsággal vádolta meg Matteo Salvini olasz belügyminisztert, tényekkel cáfolva őt. A szélsőjobboldal populista vezére ettől függetlenül vígan folytatja kampányát Brüsszellel szemben. Ehhez most a francia szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon is csatlakozott mondván, nem ért egyet a római kormányzattal, de Brüsszellel szemben igazat ad nekik.

Ferenc pápa a populizmusról: Hitler is így kezdte

Az Ansa olasz hírügynökség beszámolója szerint a római katolikus egyházfő, aki Martin Scosese amerikai filmrendező társaságában találkozott a hívek egy csoportjával Rómában, kifejtette: a fiataloknak különösen óvakodniuk kell attól, hogy a populisták befolyása alá kerüljenek. "Láttuk, hogy a huszadik században ez két világháborúhoz vezetett el"- hangsúlyozta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő már nem először hasonlítja a mai populista mozgalmakat a nácikhoz és a fasisztákhoz. Tavaly ezt több ízben is megtette már. A populisták a gyűlöletet szítják, de ezzel szembe kell szállni - hangoztatta Ferenc pápa, aki toleranciára buzdította a fiatal nemzedéket, amely különösen fogékony lehet a populista demagógiára- írja a német közszolgálati Deutsche Welle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Aggályosnak tartott jövő évi költségvetési tervezetének módosítására szólította fel az olasz kormányt az Európai Bizottság. A testület szerint az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.