szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon nem lepődtünk meg, az EU-ban a németek hajtanak leginkább. De kik a lógósok?

Gazdasági teljesítménye alapján Magyarország pillanatnyilag holtversenyben hátulról az ötödik-hatodik helyen áll az Európai Unió 28 tagállama között. Szinte ugyanezt a pozíciót – hátulról az ötödiket – foglalja el abban a rangsorban is, amit az újszülöttek várható élettartama alapján állítanak össze évről évre Brüsszelben – derül ki a frissen megjelent 2017-es Magyar Statisztikai Zsebkönyvből. Az egybeesés aligha lehet teljesen véletlen, hisz a szóban forgó két listán egyformán Bulgária szerepel az utolsó, Románia pedig az utolsó előtti helyen. Szlovénia esetében ugyancsak szembetűnő a párhuzamosság: a legfejlettebb exjugoszláv köztársaság az egy főre jutó GDP-t tekintve (vásárlóerő-paritáson számolva) a 18. az uniós rangsorban, míg a prognosztizált élethossz szerint összerakott tabellán a 16.

©

Szinte azonos pozíciót birtokolnak az említett két listán az észtek és a lengyelek is. A legkisebb balti állam a gazdasági produkciója szerint pillanatnyilag a 20., Lengyelország pedig a 21. helyen áll az EU-ban, a születéskor várható élettartam alapján ugyanők holtversenyben a 21–22. helyen osztoznak. Gyakorta ott is szoros kapcsolat látszik mutatkozni a gazdasági teljesítmény és az élethosszkilátások között, ahol azok (az uniós pozíciók alapján) nem esnek szinte teljesen egybe egymással. Lettország például a polgárainak prognosztizált élettartam alapján a három legrosszabb kilátással „kecsegtető” állam közé tartozik az EU-ban, az egy főre jutó bruttó hazai termék nagysága szerint pedig (megint csak vásárlóerő-paritáson számolva) hátulról a 4. helyet foglalja el.

©

Jelentősebb eltérés a két tabellán elért pozíció alapján csak Horvátország, Csehország és Litvánia esetében mutatkozik a volt szocialista országok közül. A „dalmátok” hosszabb, a csehek és a litvánok viszont valamivel rövidebb életpályát futnak be átlagosan annál, mint amire az egy főre jutó GDP szerint elvileg következtetni lehetne, már ha tényleg létezne többé-kevésbé direkt kapcsolat a két statisztikai adatsor között. Horvátország a várható élettartam tekintetében jelenleg a 20. helyen áll az EU-tagok között, a gazdasági produkciója alapján viszont csak a 26. a sorban. A cseheket a GDP-mutatójuk ugyanakkor a 16. helyre érdemesíti, ehhez képest élethosszkilátásaik szerint csak a 19. helyen „kullognak”.

©

Az EU régi tagállamai esetében egyértelműen lazább a kapcsolat a szóban forgó két listán elért helyezések között, mint az újaknál. Az uniós csecsemők közül a leghosszabb földi pályafutásra például a spanyol és az olasz gyerekek számíthatnak (átlagosan 83,5, illetve 83,4 évre), e két mediterrán ország a gazdasági teljesítménye alapján viszont csak a középmezőnybe tartozik: a 14., illetve a 12. a rangsorban. Dániában éppen fordított a képlet: az EU relatíve 5. legfejlettebb gazdasága az uniós átlagnál valamivel rövidebb élettartamot tud csupán garantálni a helyi polgároknak. Míg egy dán fiúcsecsemő jelenleg átlagosan 79 évre számíthat, egy olasz „kolléga” 81-re. Dániához hasonló a helyzet Németországban is, amely az egy főre jutó GDP mértéke szerint a 6–7. helyen áll az unióban, az élethosszkilátások alapján viszont pillanatnyilag meg kell elégednie a 17. pozícióval.

Az igazi életművészeknek persze a görögök tekinthetők, akik gazdasági teljesítményük alapján már régen lecsúsztak az exkommunista államok szintjére (jelenleg éppen Magyarországgal osztoznak a 23–24. helyen), a várható élettartam szerint viszont az előkelő 11–13. helyet birtokolják a dolgos belgák és finnek társaságában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál

Megjöttek a magyar rendőrök Macedóniából

Megjöttek a magyar rendőrök Macedóniából

A szlovák államfő utazási irodájában razziázott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség

A szlovák államfő utazási irodájában razziázott a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség

14 évet kapott a férfi, aki baltával vágta le a felesége kezeit

14 évet kapott a férfi, aki baltával vágta le a felesége kezeit

Brexit-tervezet: maradhatnak a tartósan Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok

Brexit-tervezet: maradhatnak a tartósan Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok