HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha szeretnénk letenni valamit az asztalra életünk során, el kell különítenünk a külvilág igényeit és saját ambícióinkat - javasolja Mark McGuinness kreatív tanácsadó.

Egy nagyszerű regény, egy pompás dizájn, egy korszakalkotó szoftver vagy egy forradalmi változásokat hozó vállalat – az ilyen teljesítményekhez időre, gondolkodásra és szívósságra van szükség. Csakhogy ezek az erőfeszítések szinte sosem tűnnek olyan sürgősnek, mint az ügyfelektől az elmúlt fél órában érkezett négy e-mail, amelyekben olyasvalamit kérnek tőlünk, ami bőven várhatna néhány órát.

Nem szeretjük azt az érzést, amikor mások türelmetlenül várnak a válaszunkra. A nap elején, amikor szembesülünk csordultig telt postaládánkkal, hangpostaüzeneteinkkel vagy teendőink listájával, csábító dolognak tűnik „utolérni magunkat”. Elhitetjük magunkkal, hogy ha naprakészek vagyunk, jobban tudunk koncentrálni.

Az a baj ezzel a megközelítéssel, hogy így a nap leghasznosabb részét más emberek prioritásaira fordítjuk. Mire rátérnénk a saját munkánkra, már benne járunk a délutánban, energiaszintünk alacsonyabban van, agyunk lassabban működik. A következő nap aztán egy újabb halom e-mailt, telefonüzenetet és teendőlistát hoz.

Ha így folytatjuk, időnk legnagyobb részét reaktív munkára fordítjuk, azaz mások beérkező igényeire válaszolunk, és a mások által megfogalmazott kérdésekre felelünk. És soha nem fogunk létrehozni semmi igazán érdemlegeset.

©

A kreatív munka előzze meg a reaktív munkát!

A munkavégzéshez kapcsolódó szokásaink terén a legfontosabb teendőnk, hogy elsőbbséget adjunk az alkotó jellegű munkánknak a reaktív munkával szemben. Ez azt jelenti, hogy minden egyes napunk nagyobb részét tartsuk fenn a számunkra fontos alkotómunkára, kikapcsolva a telefont és az e-mailt.

Ez a szemlélet persze másoknak nincs igazán ínyére, hiszen a ránk gyakorolni kívánt nyomás ellen hat. Akaraterőre van szükségünk ahhoz, hogy ki tudjuk kapcsolni a világot, még ha csak egy órára is. Elég kényelmetlen, a környezetünk néha ki is akadhat ránk.

De még mindig jobb, ha néhány embernek apróbb csalódást okozunk, mintha lemondanánk az álmainkról egy üres postaláda kedvéért.

A tökéletes napi rutin építőkövei

Induljunk ki energiaszintünk napi ritmusából! Bizonyos napszakok különösen alkalmasak az alkotómunkára és a koncentrációra, fizikai és mentális éberségünk folyamatosan változó ritmusának megfelelően. Figyeljük meg magunkon, hogy a nap mely részében van a legtöbb energiánk, és e legértékesebb időszakokat szenteljük teljes egészében a számunkra legfontosabb alkotómunkának. Ha csak lehet, ne tervezzünk találkozót vagy értekezletet erre az időre. És ne pazaroljuk ezt az időszakot adminisztratív munkára se!

Használjunk indítóimpulzusokat! Ragaszkodjunk ugyanazokhoz az eszközökhöz, ugyanahhoz a környezethez, akár ugyanahhoz a háttérzenéhez is, hogy asszociatív impulzusokként segítsenek belépni a kreatív zónába.

Szorítsuk korlátok közé teendőink listáját! Szabjunk határt napi teendőinknek. Egy normál 8 × 8 cm-es jegyzetlap tökéletes lesz – ami arra nem fér rá, azt hogyan is tudnánk elvégezni egyetlen nap alatt? Ha napközben mindig hozzáteszünk valamit, soha nem fogunk a végére érni. A legtöbb dolog várhat másnapig.

Tartsuk nyilván minden kötelezettségünket! Jegyezzük fel valamennyi (magunknak vagy másoknak tett) ígéretünket egyetlen helyre, hogy ne feledkezhessünk meg róluk. Így hatékonyabban válaszolhatunk a kérésekre, és jobban tudunk együttműködni. Ennél is fontosabb, hogy mindez megnyugtat. Ha egészen biztosak vagyunk abban, hogy mindent megbízható módon rögzítettünk, jobban tudunk összpontosítani a feladatokra.

©

Adjunk határozott keretet a napnak! Határozzuk meg munkanapunk kezdetét és végét – még akkor is, ha egyedül dolgozunk. Más és más időszakot jelöljünk ki a különféle tevékenységeknek: az alkotómunkának, a találkozóinknak és értekezleteinknek, a levelezésnek és az adminisztratív feladatoknak. A munkaidőkeret használatával elejét vehetjük, hogy a feladataink tovább tartsanak a kelleténél, és elvegyék az időt a többi fontos munkánktól. Segít elkerülni azt is, hogy munkamániássá váljunk, ami sokkal kevésbé produktív, mint amilyennek hangzik.

A hatékony napi rutin személyre szól

Érdemes kísérletezni ezekkel az építőkövekkel, és megfigyelni, mely kombináció szolgál a legszilárdabb alapként az eredményes munkavégzéshez. Onnan tudhatjuk, hogy hatékonyan működik, ha ütemtervünket már kevésbé mindennapos rutinnak, és sokkal inkább egyfajta alkotó rituálénak kezdjük érezni.

A fenti cikk a Tartsuk kézben hétköznapjainkat! című könyv szerkesztett részlete. Hogyan valósítsuk meg jobbnál jobb ötleteinket? Hogyan egyeztessük össze a technológia korának kihívásait az alkotótevékenységgel? Miként tudunk hivatásunkra fókuszálni egy merőben új környezetben? Kiderül a könyvből, amelyet itt rendelhet meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Húzza ki magát, és a helyükre kerülnek a dolgok!

Amikor a testünk merev és görcsös, valószínűleg a gondolataink is feszültek. Ha a gerincünket görnyedten tartjuk, fejünket a két vállunk közé húzzuk, akkor rendszerint haragszunk, félünk vagy szorongunk. Ritkán hallgatunk a testünk üzeneteire, mert elveszünk a gondolatainkban, pedig érdemes!