HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kitartó és rendszeres cselekvés szerény szokása mind a termékenységet, mind a kreativitást elősegíti. Mutatjuk, hogyan.

A rendszeresség megkönnyíti a munkakezdést

Nekilátni a munkának mindig hatalmas kihívást jelent. Nem könnyű nulláról elindítani egy projektet, de az is nehezünkre esik, amikor egy szünet után próbálunk visszatérni a feladathoz. A mindennapos munkával lendületben maradhatunk, és nem jön el az az idő, amikor úgy éreznénk, hogy kiszakadtunk a folyamatból. Nem utolsósorban nem kell időt pazarolni arra, hogy áttekintsük az addig végzett munkánkat azért, hogy újra felvegyük a tempót.

A rendszeresség felszabadít a nyomás alól

Amikor hetente csupán egyetlen blogbejegyzést teszünk vagy egyetlen vázlatot hozunk össze, akkor elvárjuk magunktól, hogy az piszok jó is legyen, így pedig aggódni kezdünk munkánk minősége miatt.

A rendszeresség ösztönzi a kreativitást

Talán azt hisszük, hogy ha rendszeresen kell dolgoznunk, akár van ihletünk, akár nincs, annak alacsonyabb színvonalú munka lesz az eredménye. Pedig gyakran akkor teljesítünk a legjobban, amikor a legnagyobb erőbedobással dolgozunk. A kreativitás forrása az ötletek állandó örvénylése, és e termékeny kavargás fenntartásának egyik legegyszerűbb módja, ha folyamatosan a projektünkön jár az eszünk. Amikor rendszeresen dolgozunk, az ihlet is rendszeresen eljön majd.

A rendszeresség táplálja a rendszerességet

Ha kialakítjuk a rendszeres munkavégzés szokását, sokkal könnyebben leülünk és megcsinálunk olyasmit is, amire éppen nem sok idő jut, hiszen nem kell az akklimatizálódásunkra is időt fordítanunk.

A rendszeresség elősegíti a produktivitást

Nem meglepő módon ha mindennap dolgozunk, eredményesebbek leszünk. Maga a tény, hogy mindennap elértünk valamit, segít abban, hogy a másnapi munkánk is simán menjen. Semmi sem megnyugtatóbb annál, mint hogy megtapasztaljuk, amint folyamatosan haladunk a nagy cél felé. Ezért segítenek oly sokat bizonyos praktikák, például a napi blogbejegyzések. Látjuk magunkat munkavégzés közben, ami azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Megnyugtató és inspiráló látni az előrehaladást, ezzel szemben kétségbeesés lesz úrrá rajtunk, ha egyik napról a másikra nem teljesítünk semmit.

A rendszeresség realista hozzáállást tükröz

©

A rendszeresség sokat segít akkor, amikor mellékes feladatként dolgozunk egy kreatív projekten, miközben sürgető kötelezettségeink vannak a munkahelyünkön vagy a családunkban. Ahelyett, hogy örökösen frusztráltnak éreznénk magunkat amiatt, hogy egyáltalán nincs időnk rá, teremtsünk valamennyi időt nap mint nap. Ha csak egy keveset is, de naponta dolgozunk rajta, és így a hónapok vagy évek során meglepően sok mindent elvégezhetünk. Nincs szükség feltétlenül napi rendszerességre: a legfontosabb, hogy következetesek legyünk. Ám minél ritkábban fogunk neki a munkánknak, annál kevesebbet élvezhetünk a fent említett előnyökből.

A fenti cikk a Tartsuk kézben hétköznapjainkat! című könyv szerkesztett részlete. Hogyan valósítsuk meg jobbnál jobb ötleteinket? Hogyan egyeztessük össze a technológia korának kihívásait az alkotótevékenységgel? Miként tudunk hivatásunkra fókuszálni egy merőben új környezetben? Kiderül a könyvből, amelyet itt rendelhet meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Húzza ki magát, és a helyükre kerülnek a dolgok!

Amikor a testünk merev és görcsös, valószínűleg a gondolataink is feszültek. Ha a gerincünket görnyedten tartjuk, fejünket a két vállunk közé húzzuk, akkor rendszerint haragszunk, félünk vagy szorongunk. Ritkán hallgatunk a testünk üzeneteire, mert elveszünk a gondolatainkban, pedig érdemes!