szerző:
ingatlanmenedzser.hu

1.

1. Túl színes falak

Vibráló, idegesítő érzés uralkodik el rajtunk, amikor egy lakásba lépve különböző színű falakkal találkozunk. 

A túl élénkre festett falak és nyílászárók idegesítővé válnak
©

A lakás egységét, eleganciáját, alaphangulatát meghatározzák a színek, de Kamarás Borbála belsőépítész- lakberendező szerint csak akkor, ha ugyanannak a színnek a különböző árnyalatai köszönnek vissza a falakról. Egy kislakásban például még kellemetlenebb érzést keltenek a harsogó, egymással ellentétes színek, ez esetben szinte kötelező lenne világos árnyalatot választani, ami egységessé teszi a képet, s így tágítja az amúgy is szűkös tereket. De egy nagyobb otthonban is egy szín különböző árnyalatait kell választani, amely egységesen vonul végig az előszobától a konyháig.
 
2. Dísztárgyak haszonélvezettel

Dísztárgyainkat válogatás nélkül kitesszük a szekrényre, polcokra – tartja a másik hibának a szakértő. A különböző stílusú, anyagú formájú vázák, szobrok, fényképek, egyéb mütyűrök így rendezetlen hatást keltve elvesznek a térben, nem is tudunk bennük gyönyörködni. Persze nehéz megálljt parancsolni ott, ahol minden családtagnak megvannak a saját emlékei, amelyekhez ragaszkodik, ráadásul jóakaratú rokonok, barátok rendre olyan tárgyakkal lepnek meg, amelyek nem is tetszenek igazán, de udvariasságból kihelyezzük őket, mondván: ha legközelebb jönnek, biztosan szeretnék viszontlátni.
A lakberendező javaslata: rendszerezzük tárgyainkat. Akár anyaguk, méretük, stílusuk szerint. Például az üvegtárgyakat, kristályt, kerámiát, porcelánt külön helyre gyűjtsük. A fényekkel is játszhatunk, egy-egy különösen kedvelt képet, szobrot annak egyedi megvilágításával a fókuszpontba állíthatjuk, így a kevésbé igényes, bár szívünkhöz közel álló tárgyakon nem lesz akkora a hangsúly.
 
3. Képek túl magasan

Vegyünk példát a kiállítótermekről, ahol sétálva soha sem kell fejünket szemmagasságnál feljebb emelni. Rendszerint túl magasra helyezzük a képeket, holott azok szemmagasságban mutatnak jól. Magasabban olyan hatást kelt, mintha pusztán a falat takarnánk.
 
4. Túl sok kis szőnyeg

Elmúltak már azok az idők, amikor a szőnyeget is szőnyeg, azaz futó védte. A sok kisméretű, elszórtan elhelyezett, funkciót nem viselő szőnyeg szétaprózza a teret. Ehelyett nagyobb, fajsúlyosabb darabokkal jelöljük ki a társalgó, az étkező vagy az előszoba helyét.
 
6. Változó hosszúságú függönyök

Ki ne látott volna már olyan lakást, ahol a radiátor fölött rövidebb, míg az ugyan azon a falon lévő erkélyajtón hosszú függöny lóg. Az egységesen földig érő függöny az elegáns, és még a fűtőtest melegét sem zárja el.
 
7. Bútorok a falnál

Nem vagyunk elég bátrak – állítja a lakberendező, nem merjük térbe állítani bútorainkat. Szinte mindenhol a fal mellé helyezik nem csak a szekrényeket, polcokat, de az ülőgarnitúrát is. Pedig izgalmasan, az ülőbútor egy-egy elemének térbe állításával mozgalmassá varázsolható a nappali. Arra azonban ügyeljünk, hogy a térbe lépve ne egy háttal elhelyezett kanapéba botoljunk.
 
8. Csak a csillár

A kellőképpen megválasztott világítás a hangulatos lakás alapja. Tipikus hiba, amit egy új lakástulajdonos elkövethet, ha a mennyezeti világítás mellett nem gondoskodik alternatív fényforrásról. Falikarokkal, rejtett világítással, spot- és olvasó lámpákkal lehet kiemelni egy-egy sarkot a lakásban, valamint ezek tudatos váltogatása varázsolja intimebbé az otthon egyes zugát.

[[ Oldaltörés: Padlófűtés a hálószobában ]]
 
9. Padlófűtés a hálószobában

Az építkezők, lakásátalakítók számára hasznos tipp: a hálószobába ne legyen padlófűtés! Az ágy alatt ugyanis megreked a meleg, ami miatt kellemetlen éjszakáik lehetnek. A hálóban jó szolgálatot tesz a radiátor, amit kedvünk szerint állíthatunk melegebbre, vagy éppen el is zárhatunk.
 
10. Az amerikai konyha néha szagos

Itthon is elterjedt az amerikai konyha, és csak a használat során derül ki, hogy a legmodernebb páraelszívók sem képesek teljes mértékben semlegesíteni a szagokat. Akik erre érzékenyek, jobb, ha más megoldásban gondolkodnak. Például egy tolóajtó betervezésével, egy mozdulattal elválasztható az étkezőtől és nappalitól a konyha. Így, ha a háziasszony nem akarja, hogy kirekesztett legyen a társasági beszélgetésből, egy mozdulattal elhúzható a fal, ha viszont a hagyma, vagy más konyhai szagtól szenved a család, bezárható.
 
11. Elméretezett konyha

Ahol megtehetik, szobaméretű konyhát építenek. A nagy térben pedig a háziasszony elvész, ha nem tervezik meg jó előre az egyes konyhagépek, berendezések helyét. A jól használható konyha pontos ergonómia szerint szolgálja használóját. A hűtő-mosogató-tűzhely háromszöge szinte aranyszabály. Az említett háromszög egyes elemei között ne legyen 2-3 méternél nagyobb távolság, különben túl sokat kell köztük gyalogolni, s lassabban készül el az ebéd.
 
12. Nincs fogadótér

Nem szerencsés, ha a lakásba lépve rögtön a konyhába, vagy a nappaliba esünk. Mindenképpen alakítsunk ki egy kis fogadóteret, ahová legalább az utcai cipőt, és kabátot letehetjük.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat

Az író, aki megalkotta a Galaktikus Birodalmat

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben